- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Bloomberg: Διαφωνία μεταξύ των υπουργών της Ε.Ε. για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, δεν θα υποστηρίξουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για την συγκράτηση των τιμών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών στην Ε.Ε. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Η Γερμανία δεν τάσσεται υπέρ του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται γεγονός που τις αναγκάζει να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο», είπε. «Οπότε δεν θα ήταν πρέπον να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, χωρίς να δείχνει η ίδια κατανόηση για τα άλλα κράτη».
Η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα αν και έχει περιορίσει αυτή της την εξάρτηση, επίσης δεν υποστηρίζει την πρόταση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβεσλερ.
Μετά το Politico που έκανε λόγο για «πολύ αντιφατικές απόψεις» στο συγκεκιμένο θέμα, οι Financial Times μιλούν για δέκα χώρες που πιέζουν για την επιβολή πλαφόν και μερίδα άλλων- μεταξύ των οποίων η χώρα μας, η Ιταλία και η Πολωνία- που αντιτίθενται. Σύμφωνα με τους FT, η απουσία συναίνεσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η πρόταση είναι πιθανό να συζητηθεί μόνο συνοπτικά στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται σήμερα, με σκοπό να συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε καταναλωτές και εταιρείες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις παραδόσεις στην Ευρώπη σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Ο τρόπος που θα αντιδράσει η Μόσχα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Όλοι φοβούνται το φαινόμενο ντόμινο» εάν η Ρωσία διακόψει τον εφοδιασμό επειδή τα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο διασυνδεδεμένα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν διακόψετε μόνο το ρωσικό αέριο εξοργίζετε τη Ρωσία χωρίς να επηρεάζετε άλλους προμηθευτές και εάν είστε, για παράδειγμα, η Πορτογαλία που δεν εισάγει ρωσικό αέριο, τι μπορείτε να επιστρέψετε στους ψηφοφόρους;»
Την ίδια ανησυχία φαίνεται να εκφράζει η ελληνική πλευρά. «Ειλικρινά, οι Ρώσοι πιθανότατα θα αντεπιτεθούν σε αυτό το μέτρο», δήλωσε στους FT, ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκηγια θέματα ενέργειας. Μία μετωπική ρήξη με τη Μόσχα θα σήμαινε διακοπή των ροών και μέσω του αγωγού Turk Stream που παραμένει προς το παρόν σε πλήρη λειτουργία και προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα περισσότερα μεσογειακά κράτη