Κοσμος

Επιφυλακτική η Καραϊβική απέναντι στον νέο βασιλιά Κάρολο - Ρωγμές στην Κοινοπολιτεία

Ορισμένες χώρες ζητούν αποζημιώσεις για τη δουλεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Καραϊβική δεν θέλει τον Κάρολο για μονάρχη, ζητά αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Οι ηγέτες της Καραϊβικής από την Τζαμάικα μέχρι τις Βερμούδες - και όχι μόνο - θρήνησαν τον θάνατό της. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness σημείωσε ότι από τότε που στέφθηκε το 1953, η βασίλισσα Ελισάβετ επισκεπτόταν το νησί κάθε δεκαετία μέχρι το 2002.

«Αναμφίβολα, δημιούργησε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον λαό της Τζαμάικα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της», είπε. «Λυπούμαστε που δεν θα ξαναδούμε το φως της, αλλά θα θυμηθούμε την ιστορική της βασιλεία».

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της Καραϊβικής εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο νέος Βρετανός μονάρχης. Νωρίτερα φέτος κάποιοι ηγέτες κρατών της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, στη διάρκεια συνόδου στο Κιγκάλι της Ρουάντας, για την ανάληψη της ηγεσίας των 54 χωρών από τον Κάρολο, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Τον Μάρτιο, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ επισκέφθηκαν την Τζαμάικα ως μέρος ενός επίσημου ταξιδιού τους στην Καραϊβική, ο πρωθυπουργός έκανε μια απροσδόκητη ανακοίνωση δημόσια ότι η χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σκόπευε να γίνει πλήρως ανεξάρτητη.

Έκτοτε, η Τζαμάικα έχει δημιουργήσει Επιτροπή Συνταγματικής Μεταρρύθμισης και έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα το 2025. Εάν εγκριθεί, θα ενταχθεί σε άλλες δημοκρατίες της περιοχής, όπως τα Μπαρμπάντος, η Δομινίκα, η Γουιάνα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ζητούν αποζημιώσεις

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι από τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Όσοι επιβίωσαν από το σκληρό ταξίδι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική.

Η Ροζαλέα Χάμιλτον, ακτιβίστρια υπέρ της παροχής αποζημιώσεων στη Τζαμάικα, δήλωσε ότι τα σχόλια του Καρόλου στη σύνοδο του Κιγκάλι αναφορικά με τη δουλεία προσέφεραν «έναν βαθμό ελπίδας ότι θα διδαχθεί από την Ιστορία, θα κατανοήσει τα δεινά που έχουν υποστεί πολλές χώρες μέχρι σήμερα» και να απαντήσει στην ανάγκη για αποζημιώσεις.
Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας δεν αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων στη σύνοδο στο Κιγκάλι.

Το Advocates Network, συντονίστρια του οποίου είναι η Χάμιλτον, είχε δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουίλιαμ και της Κέιτ στη Τζαμάικα με την οποία ζητούσε από τη Βρετανία «να ζητήσει συγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις».

Η κυβέρνηση της Τζαμάικας είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τη Βρετανία αποζημιώσεις για την αναγκαστική μεταφορά περίπου 600.000 Αφρικανών προκειμένου να εργαστούν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου ή μπανάνας από τις οποίες πλούτισαν Βρετανοί.