- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα πέντε μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση
Σχέδιο πέντε σημείων, με κύριο «όπλο» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε επίσημα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα εξής:
- Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
- Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
- Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
- Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
- Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.
Russia is manipulating our energy markets and we are confronted with astronomic prices.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022
So we will table measures to protect vulnerable consumers and businesses.
We have the economic strength, the political will and unity to keep the upper hand.
https://t.co/ntpzZknBjW
Οι σχεδιαζόμενες εισφορές, οι οποίες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή, θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τους παραγωγούς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν αποκομίσει «φουσκωμένα» κέρδη χάρη λόγω των τεχνητά διογκωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, αναφέρουν οι Financial Times.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι εθνικές εισφορές θα συνοδεύονται από μέτρα για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν επίσης με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επαρκή ρευστότητα, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό θα συνεπάγεται ότι η Επιτροπή θα επιδεικνύει «μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα» για να διευκολύνει την προσωρινή κρατική βοήθεια που προσφέρουν τα κράτη μέλη σε εταιρείες, συμπλήρωσε.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την απειλή ότι η Μόσχα θα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια μεγάλης ομιλίας του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν χαρακτήρισε «ανόητη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.
Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.
Σολτς: Αν ήθελε η Ρωσία θα παρέδιδε αέριο
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις προμήθειες φυσικού αερίου και προσπαθεί να εκβιάσει τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Απέρριψε επίσης την αιτιολογία της Gazprom για διαρροή στην τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 κάνοντας λόγο για «προσποίηση».
«Η Ρωσία θα μπορούσε να το παραδώσει αν το ήθελε», αναφέται στο κείμενο που είχε ετοιμαστεί για την ομιλία του Σολτς στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο την Τετάρτη. Η Gazprom χρειάζεται απλώς να ζητήσει μια τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 που βρίσκεται στη δυτική Γερμανία και είναι έτοιμη για χρήση μετά τις επισκευές, σημειώνει. «Η Ρωσία δεν θέλει να το παραδώσει», τονίζεται. «Επειδή θέλει να εκβιάσει εμάς και τους Ευρωπαίους γείτονές μας με τις παραδόσεις που δεν γίνονται και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου ώστε να μας διασπάσει». Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Σολτς, υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη να «ανεξαρτητοποιηθούμε από έναν τόσο αναξιόπιστο προμηθευτή όσο το δυνατόν συντομότερα».