Κοσμος

Οι ειδικοί ψάχνουν απαντήσεις για το κλίμα στο «πιο μοναχικό δέντρο του κόσμου»

Πού βρίσκεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
picsart_22-09-06_14-15-59-735

Το «πιο μοναχικό δέντρο στον κόσμο», η ερυθρελάτη Sitka, στο ακατοίκητο νησί Campbell πιστεύεται πως μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Θεωρείται ως το «πιο μοναχικό δέντρο στον κόσμο», αλλά η ερυθρελάτη Sitka στο ακατοίκητο νησί Campbell έχει καλή παρέα τελευταία - με μια ομάδα ερευνητών της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά της κλιματικής αλλαγής.

Η ερυθρελάτη ύψους εννέα μέτρων κατέχει τον τίτλο του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες για το «πιο απομακρυσμένο δέντρο» στον πλανήτη. Είναι το μοναδικό δέντρο στο θαμνώδες, ανεμοδαρμένο νησί, 700 χιλιόμετρα νότια της Νέας Ζηλανδίας στον Νότιο Ωκεανό. Είναι το μοναδικό δέντρο για 222 χιλιόμετρα περιμετρικά- ο πλησιέστερος γείτονάς του φύεται στα νησιά Όκλαντ.

Πριν από την ερυθρελάτη του Νησιού Κάμπελ, το Δέντρο του Τενερέ στον Νίγηρα λέγεται ότι ήταν το πιο απομονωμένο δέντρο στον πλανήτη, μέχρι που σκοτώθηκε από έναν οδηγό το 1973.

Πιστεύεται ότι η ερυθρελάτη Sitka φυτεύτηκε από τον λόρδο Ranfurly, τον τότε κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1900 - εξ ου και το παρατσούκλι της "δέντρο Ranfurly".

Ωστόσο, μελέτες δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν την ακριβή ηλικία του και τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες σημειώνουν ότι, αν και αναφέρεται ευρέως ως το πιο μοναχικό δέντρο του κόσμου, «δεν υπάρχει ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ακριβής ορισμός για το τι συνιστά "δέντρο"».

Επίσης, κατατάσσεται ως χωροκατακτητικό είδος και ορισμένοι επιστήμονες θα ήταν ευτυχείς να το δουν να εξαφανίζεται. Αλλά για την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ραδιοάνθρακα στο GNS Science, Δρ Jocelyn Turnbull, το δέντρο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με την πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στον Νότιο Ωκεανό.

«Από το CO2 που παράγουμε από την καύση ορυκτών καυσίμων και διοχετεύουμε στην ατμόσφαιρα, μόνο το μισό περίπου παραμένει εκεί και το άλλο μισό πηγαίνει στη γη και στον ωκεανό», δήλωσε η Turnbull.

«Αποδεικνύεται ότι ο Νότιος Ωκεανός - μία από αυτές τις δεξαμενές άνθρακα - έχει απορροφήσει περίπου το 10% όλων των εκπομπών που έχουμε παράγει τα τελευταία 150 χρόνια».

Ο Turnbull έχει συνεργαστεί με την Εθνική Επιστημονική Πρόκληση Deep South της Νέας Ζηλανδίας, την Επιστημονική Πλατφόρμα Ανταρκτικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτων και Ατμόσφαιρας για να κατανοήσει τι συμβαίνει με τον άνθρακα στον Νότιο Ωκεανό.

Οι ομάδες θέτουν δύο σημαντικά ερωτήματα: Εάν οι αποθήκες άνθρακα «γεμίσουν», θα προκαλέσει αυτό μια μαζική επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Ή, μαθαίνοντας πώς λειτουργούν, μπορούν να βοηθηθούν αυτές οι καταβόθρες να απορροφήσουν ακόμη περισσότερο άνθρακα και να μειώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.