Κοσμος

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στην Ιταλία για τη σύλληψη του «νονού» Μεσίνα Ντενάρο

Έπαιξε ρόλο στις δολοφονίες των δικαστών Φαλκόνε και Μπορσελίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Η αστυνομία συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη νονού της Μαφίας. 

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν 35 άτομα σε σειρά επιδρομών εναντίον υπόπτων ως μελών της μαφίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, καθώς ενίσχυσαν το ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τον περισσότερο καταζητούμενο άνθρωπο στη χώρα.

Η επιχείρηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη έρευνα με στόχο τη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ενός «νονού» της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα, ο οποίος διαφεύγει από το 1993, αναφέρουν οι Καραμπινιέροι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι επιδρομές, στις οποίες συμμετείχαν ελικόπτερα της αστυνομίας, επικεντρώθηκαν σε φερόμενα μέλη της μαφίας στην περιοχή του Τραπάνι, μιας πόλης στη δυτική Σικελία, και οδήγησαν στη σύλληψη ατόμων ύποπτων για εγκληματική συνωμοσία, εκβιασμό και παράνομα τυχερά παιγνίδια, μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να μπορεί να εκδίδει εντολές για τον τρόπο λειτουργίας της μαφίας στην εν λόγω περιοχή, που είναι το περιφερειακό προπύργιό του, παρά τη μακροχρόνια εξαφάνισή του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επιχείρηση, η οποία είχε στόχο συνολικά 70 άτομα, περιέλαβε έρευνες και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των άλλων υπόπτων, πρόσθεσαν οι Καραμπινιέροι.

Επίσης αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το ρόλο του την επόμενη χρονιά σε βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Ο Μεσίνα Ντενάρο, 60 ετών, έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στους φόνους, το 1992, των εισαγγελέων κατά του οργανωμένου εγκλήματος Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο.  Όπως παρατηρούσε σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Ντενάρο διαφεύγει της σύλληψης παρά την κινητοποίηση της ιταλικής αστυνομίας επειδή «η δύναμη και τα μυστικά του επιτρέπουν ακόμη να εκβιάζει».

Ο Τζοβάνι Φαλκόνε (1939 - 23 Μαΐου 1992) δολοφονήθηκε μαζί με τη γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από έκρηξη δυναμίτη 350 κιλών στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο Κάπατσι της Σικελίας. Η ιστορία της ζωής του είναι παρόμοια με εκείνη του φίλου και συνεργάτη του, Πάολο Μπορσελίνο ο οποίος τον διαδέχθηκε. Επίσης αδέκαστος και ταγμένος στο κυνήγι των νονών της Κόζα Νόστρα, είχε να αντιμετωπίσει και πόλεμο εκ των έσω (αστυνομικούς που είχαν καλές σχέσεις με τα Μαφία) και είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει όλους τους κρατικούς λειτουργούς, ή γνωστούς επιχειρηματίες, που διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με την Κόζα Νόστρα. Με παρόμοιο τρόπο, με βομβιστική επίθεση, ο Μπορσελίνο δολοφονήθηκε κοντά στο Παλέρμο. Μαζί με τον δικαστή, σκοτώθηκαν και οι πέντε αστυνομικοί της ασφάλειάς του.

Ο θάνατος του Τζοβάνι Φαλκόνε και του Πάολο Μπορσελίνο, για τον οποίον κατηγορήθηκαν 47 άτομα, συγκλόνισε την Ιταλία και ενέπνευσε πολλές κινηματογραφικές και λογοτεχνικές δημιουργίες. Το 2006 το περιοδικό Time χαρακτήρισε τους δυο δικαστές «ήρωες των τελευταίων 60 ετών».