Κοσμος

Η αναφορά του Μπόρις Τζόνσον στον Ρωμαίο που επέστρεψε ως δικτάτορας

Ποιος ήταν ο Κιγκιννάτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον: Υπόσχεση επιστροφής η αναφορά στον Ρωμαίο Κιγκινάτο
Μπόρις Τζόνσον © ΕPA Pool

Βρετανία: Ο αυτοκράτορας στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον. 

«Όπως ο Κιγκιννάτος, επιστρέφω στο άροτρό μου και δεν θα προσφέρω σε αυτήν την κυβέρνηση τίποτα άλλο παρά την πιο ένθερμη υποστήριξη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ίδια ομιλία παρομοίασε τον εαυτό του με «πύραυλο εκτόξευσης που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του». 

Ενώ οι ιστορικοί πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό η ιστορία ανήκει στο θρύλο, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές ερμήνευσαν την αναφορά του Τζόνσον στον Κιγκιννάτο (Cincinnatus) στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως σημάδι ότι μια μέρα θα επιστρέψει.

Η ιστορία του ξεκινά, περίπου κατά τη βασιλική περίοδο της Ρώμης (η περίοδος αυτή τελείωσε το 509 π.Χ. και έκτοτε περνάμε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία), το 519 π.Χ., οπότε και έρχεται στη ζωή, με την οικογένειά του ν’ αποτελείται από πατρικίους. Η ενασχόληση του ίδιου με τα δημόσια αξιώματα τοποθετείται το 460 π.Χ., έτος κατά το οποίο γίνεται Ύπατος. Το επόμενο έτος (459 π.Χ.), θα εγκαταλείψει τη θέση αυτή, πιστεύοντας πως έπρεπε κι άλλοι να έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το αξίωμα. Έτσι, μετά από αυτά, επέλεξε να αποσυρθεί στην καλλιέργεια της γης του, κοντά στον ποταμό Τίβερη, μακριά από τη δημόσια σφαίρα. 

Το 458 π.Χ., η Ρώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με την επίθεση των Aequi, στα ανατολικά της. Τότε, τον λόγο έλαβαν τα όπλα και η ρωμαϊκή πολιτεία έστειλε τους στρατηγούς Lucius Minucius Esquilinus Augurinus και Gaius Nautius Rutilus, για ν’ απωθήσουν τους εχθρούς. Παρόλα αυτά, οι στρατηγοί αυτοί δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν επιτυχώς τον τόπο τους και έτσι, η Σύγκλητος αποφάσισε να ορίσει έναν δικτάτορα. Την θέση αυτή, λοιπόν, έλαβε ο Cincinnatus, ως ένα παλαιό και αξιόπιστο μέλος της πολιτείας.

Αφού νίκησε τους Αικούους, αποσύρθηκε από την εξουσία μετά από μόλις 15 ημέρες και επέστρεψε στη φάρμα του. 

Τα προβλήματα, όμως, δε σταμάτησαν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα η πολιτεία να χρειαστεί και πάλι τη συνδρομή του Cincinnatus. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Σύγκλητος ανέδειξε πάλι τον Cincinnatus ως δικτάτορα, το 439 π.Χ., για να κατευνάσει τα πνεύματα και να επικρατήσει ξανά η ειρήνη. Από τις πρώτες διαταγές του ήταν να καλέσει τον Maelius, ώστε να συζητήσουν, πράγμα που δεν δέχτηκε. Η αρνητική του στάση επέτεινε την ανησυχία και τελικά, διατάχθηκε ο θάνατός του, με τον Servilius Ahala να τον αναζητά μέσα στο πλήθος και όταν τον εντοπίζει, να τον σκοτώνει. Η εξέλιξη αυτή έφερε τη λύση στο ζήτημα που ανέκυψε και σταδιακά επέστρεψε η ομαλότητα στη Ρώμη, ενώ ο Cincinnatus ακολούθησε ξανά το δρόμο για το κτήμα του, αφήνοντας πίσω την πολύβουη πόλη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.