Κοσμος

Πακέτο-μαμούθ 65 δισ. από την κυβέρνηση στη Γερμανία για την ενέργεια

Τα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γερμανία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ για να αμβλύνει την απειλή της αύξησης του ενεργειακού κόστους, καθώς η Ευρώπη παλεύει με την έλλειψη προμηθειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δέσμη μέτρων, πολύ μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες, θα περιλαμβάνει εφάπαξ πληρωμές στους πιο ευάλωτους και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου και η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. Η Ουκρανία έχει παροτρύνει την Ευρώπη να παραμείνει σταθερή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την κανονική ζωή κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Στο νυχτερινό του διάγγελμα το Σάββατο, είπε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια "αποφασιστική ενεργειακή επίθεση εναντίον όλων των Ευρωπαίων" και ότι μόνο η ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα προσφέρει προστασία.

Και σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε την Κυριακή, η σύζυγός του Olena δήλωσε ότι αν η υποστήριξη προς την Ουκρανία ήταν ισχυρή, η κρίση θα ήταν συντομότερη. Υπενθύμισε στους Βρετανούς ότι ενώ το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης είναι σκληρό, οι Ουκρανοί το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένα σημείο κρίσης τους επόμενους μήνες, όταν οι χώρες θα αρχίσουν να αισθάνονται οξύ οικονομικό πόνο, ενώ παράλληλα θα εξακολουθούν να καλούνται να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό και την ανθρωπιστική προσπάθεια.

Υπάρχουν ήδη μικρά σημάδια δυσαρέσκειας, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τσεχίας, Πράγας, την Κυριακή, διαδηλώνοντας κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας και ζητώντας τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως από ακροδεξιές και ακροαριστερές ομάδες, συμμετείχαν

Εν τω μεταξύ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λούμπμιν στη βορειοανατολική Γερμανία, τον τερματικό σταθμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία.

Ζητούσαν την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, ενός νέου αγωγού που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία, αλλά μπλοκαρίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μετά την εισβολή.

Πριν από δύο ημέρες, η Ρωσία δήλωσε ότι αναστέλλει επ' αόριστον τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του ήδη λειτουργούντος αγωγού Nord Stream 1.

Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία ανάγκασε χώρες όπως η Γερμανία να βρουν προμήθειες από αλλού και οι αποθήκες της αυξήθηκαν από λιγότερο από το μισό που ήταν γεμάτες τον Ιούνιο σε 84% γεμάτες σήμερα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία θα ξεπεράσει τον χειμώνα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία "δεν είναι πλέον αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος".

Είπε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε εφάπαξ πληρωμές σε συνταξιούχους, άτομα που λαμβάνουν επιδόματα και φοιτητές. Θα υπάρξουν επίσης ανώτατα όρια στους λογαριασμούς ενέργειας.

Περίπου 9.000 ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα λάβουν φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ένας έκτακτος φόρος επί των κερδών των ενεργειακών εταιρειών θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την άμβλυνση των λογαριασμών, δήλωσε ο Σολτς.

Το τελευταίο πακέτο μέτρων ανεβάζει το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση σε σχεδόν 100 δισ. ευρώ, το οποίο συγκρίνεται με τα περίπου 300 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για παρεμβάσεις προκειμένου να κρατηθεί η γερμανική οικονομία όρθια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.