Κοσμος

Μαίρη Πελτόλα, η πρώτη ιθαγενής από την Αλάσκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο

Σε μια περιφέρεια που ήταν υπό ρεπουμπλικανική «κατοχή» για σχεδόν πέντε δεκαετίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mary-peltola

Η δημοκρατική Μαίρη Πελτόλα είναι η πρώτη ιθαγενής από την Αλάσκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο.

Η Σάρα Πέιλιν έχασε τις ειδικές εκλογές για το Κογκρέσο στην Αλάσκα, σε μια περιφέρεια που ήταν υπό ρεπουμπλικανική κατοχή για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Η νικήτρια, η Δημοκρατική Μαίρη Πελτόλα, θα είναι η πρώτη ιθαγενής της Αλάσκα που θα υπηρετήσει ως νομοθέτης στο Κογκρέσο της πολιτείας.

Οι εκλογές έγιναν για να καλυφθεί μια κενή θέση που έμεινε μετά τον θάνατο του πρώην αξιωματούχου. Η έδρα είναι και πάλι προς διεκδίκηση τον Νοέμβριο.

Η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, 58 ετών, έγινε γνωστή ως υποψήφια αντιπρόεδρος το 2008. Η Πελτόλα, 49 ετών, ανακηρύχθηκε νικήτρια την Τετάρτη με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων σε μια πολιτεία που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε με διαφορά 10 μονάδων το 2020.

Η πρώην νομοθέτης της πολιτείας τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης στις αμβλώσεις, της δράσης για το κλίμα και των πληθυσμών σολομών της πολιτείας.

Η Πελτόλα κατέβηκε εναντίον δύο Ρεπουμπλικάνων στις πρώτες εκλογές της πολιτείας με σειρά προτεραιότητας, ένα σύστημα που επικρίθηκε από την Πέιλιν κατά τη διάρκεια του αγώνα ως συγκεχυμένο και άδικο.

Η Πελτόα, η οποία ανήκει στην εθνότητα των Yup'ik και μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή της Αλάσκας, θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει την έδρα.

Προηγουμένως την κατείχε από το 1973 ο αείμνηστος Ρεπουμπλικανός Ντον Γιανγκ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.