Κοσμος

Πούτιν: Δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ λόγω φόρτου εργασίας

Ο ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει το τέλος της ΕΣΣΔ ως «την μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 Φεβρουαρίου
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ © EPA Pool

Πούτιν: Δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» στην κηδεία του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στη Μόσχα, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα το Κρεμλίνο. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στην κηδεία του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το Σάββατο, λόγω βεβαρημένου προγράμματος, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν απέτισε φόρο τιμής το πρωί της Πέμπτης επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Μόσχας όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκορμπατσόφ την περασμένη Τρίτη.

Η σχέση του Πούτιν με τον Γκορμπατσόφ

Ο Γκορμπατσόφ είχε επαινέσει αρχικά τον Πούτιν για την ενίσχυση του ρωσικού Κράτους, μετά την ηγεσία του Μπόρις Γέλτσιν, αλλά σύντομα ανασκεύασε. «Είναι ίσως κατανοητό πως κατά τη πρώτη περίοδο ηγεμονίας του χρησιμοποίησε συγκεκριμένες αυταρχικές μεθόδους, αλλά το να παγιώνεις τις απολυταρχικές μεθόδους ως πάγια πολιτική για το μέλλον, είναι λάθος. Είναι σίγουρα λάθος», έλεγε ο ίδιος το 2011 σε συνέντευξή του. Την ίδια χρονιά, είχε συμβουλέψει μάλιστα δημόσια τον Πούτιν να παραιτηθεί.

Το 2016 εμφανίστηκε μάλιστα ακόμη πιο επικριτικός έναντι της πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό TIME, χαρακτήριζε τις πολιτικές του Πούτιν ως ένα εμπόδιο για τη πρόοδο, ενώ επέκρινε την απόφασή του να διεκδικήσει τη προεδρία για τρίτη φορά και τον κατηγόρησε ότι δημιουργεί μια ψευδαίσθηση σταθερότητας και ευημερίας. Παρόλα αυτά, ο Γκορμπατσόφ είχε υποστηρίξει τη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, ενώ ήταν πολύ προσεκτικός ως προς τη κριτική που ασκούσε σχετικά με τους χειρισμούς για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας. Το 2015 επίσης, είχε ταχθεί υπέρ της έναρξης των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Πούτιν, από τη δική του πλευρά, είχε ασκήσει σκληρή κριτική για τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, υπό την ηγεσία του Γκορμπατσόφ. «Πρώτα και κύρια αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα», είχε δηλώσει το 2005. «Για τον ρωσικό λαό, ήταν μια γνήσια τραγωδία. Δεκάδες εκατομμύρια συμπολίτες μας, συμπατριώτες μας, βρέθηκαν πέραν από τις παρυφές της ρωσικής επικράτειας», είπε τότε, ενώ προσφάτως είχε επανέλθει σε αντίστοιχες δηλώσεις πριν επιτεθεί στην Ουκρανία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.