Κοσμος

Τα βρήκαν Σερβία και Κόσοβο για το ζήτημα των πινακίδων

«Έχουμε συμφωνία» έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ για το φλέγον ζήτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» το Κόσοβο: Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα και αποκλείουν την κυκλοφορία
Σύνορα Κοσόβου - Σερβίας © ΕPA/Tim Jankovic

Συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου για το ζήτημα των πινακίδων. 

Η Σερβία και το Κόσοβο διευθέτησαν τη διαμάχη τους σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών τους στα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Έχουμε συμφωνία» έγραψε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκόλυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία συμφώνησε να καταργήσει τα έγγραφα εισόδου/εξόδου για τους κατόχους ταυτοτήτων του Κοσόβου και το Κόσοβο συμφώνησε να μην εισάγει (τέτοια έγγραφα) για τους κατόχους σερβικών ταυτοτήτων», εξήγησε.

«Οι Σέρβοι του Κοσόβου, καθώς και όλοι οι άλλοι πολίτες, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, χρησιμοποιώντας τις ταυτότητές τους. Η ΕΕ έλαβε μόλις διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό (του Κοσόβου, Αλμπίν) Κούρτι», πρόσθεσε.

Πριν μερικές εβδομάδας η κυβέρνηση του Άλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ενός μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Παράλληλα απόφάσισε να μην γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Οι εξελίξεις κατέβασαν στους δρόμους Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα σε δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία τοποθετώντας βαριά φορτηγά, ενώ χθες το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης πληροφορίες έκαναν λόγο για προετοιμασία συγκεντρώσεων και από Αλβανούς.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Άναψε πάλι η θρυαλλίδα στο Κόσοβο – Νέα πιθανή εστία γεωπολιτικής έντασης

Η υπόθεση με τις πινακίδες στο Κόσοβο αναδεικνύει κάτι μεγαλύτερο: Από τη μια έχουμε την παρέμβαση των ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης, από την άλλη η Μόσχα καταγγέλλει προβοκάτσια της Δύσης έναντι της «συμμάχου Σερβίας». Το Κόσοβο γίνεται το νέο σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Ρωσία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις ΗΠΑ για την επιρροή στην περιοχή από το ’99 και τον πόλεμο του ΝΑΤΟ, κατά τον οποίο η Σερβία ηττήθηκε, αποσύροντας τις δυνάμεις της από το Κόσοβο και η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τον ηγεμονικό της ρόλο στα Βαλκάνια.

Ο άγνωστος Χ είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση Βούτσιτς, που έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Ρωσία με εμπορικές, αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες. Θα ρισκάρει επιθετική πολιτική έναντι του Κοσόβου ή όχι; Αναμφίβολα και σε αυτό το θερμό σημείο του πλανήτη θα μπορούσε να κριθεί η μάχη της Μόσχας για μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Υπενθυμίζει ότι τα Βαλκάνια έχουν ιστορία ως θρυαλλίδα εντάσεων λόγω του δυσεπίλυτου ζητήματος της εθνικής αυτοδιάθεσης. Και το Κόσοβο θα μπορούσε να είναι ρυθμιστής τέτοιων μοιραίων εξελίξεων. Κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, οι σχέσεις με την Σερβία δεν εξομαλύνθηκαν ούτε όταν προέκυψε η ευρωπαϊκή προοπτική και για τις δύο πλευρές, και πλέον η περιοχή είναι εκτεθειμένη στους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, EΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.