Κοσμος

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο, ακόμα κι αν η Ουκρανία εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Tι δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ /
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ / Yekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP

Ντ. Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο ακόμα και η Ουκρανία αποσύρει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

O κορυφαίος συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως η Μόσχα δεν θα έβαζε τέλος στη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία ακόμη κι αν το Κίεβο ανακοίνωνε επίσημα πως εγκαταλείπει την πρόθεσή του να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διαβεβαίωσε εξάλλου γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Μόσχα δεν θα είχε αντίρρηση να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό κάποιους όρους.

Χρόνια πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα διεμήνυε ότι θεωρούσε την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO απαράδεκτη. «Η αποκήρυξη της ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι πλέον επαρκής για να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μεντβέντεφ για πολλούς αναλυτές επανεφηύρε την προσωπικότητά του για να παραμείνει συναφής σε ένα κλίμα που έχει σκοτεινιάσει σημαντικά από τότε που ο ίδιος έφυγε από την προεδρία. Πολλοί θεωρούν επίσης αξιοθρήνητη τη μεταμόρφωσή του, και άλλοι ενδεικτική της διάψευσης της ελπίδας που κυριάρχησε πριν από μια δεκαετία, όταν μερικοί πίστεψαν ότι το σύστημα που δημιούργησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάποιο είδος απελευθέρωσης.

Ο Μεντβέντεφ είναι επικεφαλής στο κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν από το 2012 και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2020. Θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν και διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012 και στη συνέχεια πρωθυπουργός μέχρι το 2020.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.