Κοσμος

Το «μυστήριο» του γιατί η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου

Η αξία τους υπολογίζεται σε 10 εκατ. δολάρια ανά μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό Αέριο
Φυσικό Αέριο © ΕPA Pool

Ρωσία: Καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να εξαχθεί στη Γερμανία, οδήγησε σε καύση η Ρωσία και μάλιστα σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1 που αναμένεται να κλείσει και πάλι για τρεις ημέρες τις στρόφιγγες προς τη Γερμανία.

«Δεν έχουν άλλα μέρη όπου μπορούν να πουλήσουν το αέριό τους, οπότε πρέπει να το κάψουν» είπε στο BBC ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Miguel Berger, υποστηρίζοντας ότι  οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο «έχουν ισχυρή επίδραση στη ρωσική οικονομία».
 
Σύμφωνα με έκθεση της Rstad Energy περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά σε ένα νέο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. 

Το BBC αναφέρει ότι το κάψιμο των όγκων του φυσικού αερίου, προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες στα κοντινά σύνορα που εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, προειδοποιεί ότι η χώρα του χρειάζεται για το χειμώνα 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τόσο λόγω της ακρίβειας αλλά και των ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας – που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας – η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», είπε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nordstream.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το εκτονώσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.