Κοσμος

Πρόστιμο 1,7 δις δολαρίων στην αμερικανική Ford για τροχαίο δυστύχημα

Μια από τις μεγαλύτερες «καμπάνες» σε αυτοκινητοβιομηχανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Δικαστήριο καλεί την Ford να πληρώσει αποζημίωση 1,7 δισ. δολαρίων.

Αποζημίωση –μαμούθ ,ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποχρεώθηκε να καταβάλει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη για ένα τροχαίο δυστύχημα το 2014, όπου έχασε το ζωή του ένα ζευγάρι.

Ο Μέλβιν και η Βόνσιλ Χιλ επέβαιναν σε ένα φορτηγό F-250 της Ford, όταν αυτό ανατράπηκε και η οροφή της καμπίνας του οχήματος συνέτριψε το ζευγάρι. Σύμφωνα με τους δικαστές, η οροφή του φορτηγού είχε ελάττωμα σχεδιασμού, προκαλώντας τον θάνατο των δύο ατόμων.

Η Ford αρνήθηκε πάντως κάθε ευθύνη, έκρινε ότι η απόφαση στερείται «αποδεικτικών στοιχείων» και αποφάσισε να ασκήσει έφεση. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του δεύτερου αμερικανικού ομίλου αυτοκινήτων, και του πρώτου σε πωλήσεις φορτηγών pick-up, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η ασφάλεια του θαλάμου επιβατών δεν υπέφερε από κανένα ελάττωμα. 

Τα παιδιά του άτυχου ζευγαριού κατέφυγαν στη δικαιοσύνη πριν 8 χρόνια, επικαλούμενα «σχεδιαστικό ελάττωμα στο όχημα και συγκεκριμένα στην οροφή, καθώς το συγκεκριμένο- σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται τα αμερικανικά ΜΜΕ- έχει εμπλακεί σε δεκάδες άλλα παρόμοια ατυχήματα».

Η αμερικανική δικαιοσύνη είναι γνωστή για την επιβολή συχνά πολύ βαριών προστίμων, αλλά αυτό που μόλις καταδικάστηκε σε βάρος της Ford είναι πρωτοφανές για τέτοιου είδους υποθέσεις.