- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βρετανία: Οι περιοχές σε κατάσταση ξηρασίας και οι περιορισμοί για την κατανάλωση νερού στο Λονδίνο και άλλες πόλεις.
Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο Λονδίνο από τις 24 Αυγούστου, προκειμένου η Βρετανία να αντιμετωπίσει την ξηρασία. Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας, ενώ σήμερα κηρύχθηκε και τμήμα της Ουαλίας.
Η λήψη του μέτρου για περιορισμό της κατανάλωσης νερού αποφασίστηκε μετά την πιο ξηρή άνοιξη και αρχές του καλοκαιριού στην περιοχή αυτή εδώ και 40 χρόνια. Τον Ιούλιο, σημειώθηκε μόνον το 65,5% του συνηθισμένου μέσου όρου βροχοπτώσεων και η στάθμη ορισμένων ποταμών είναι ασυνήθιστα χαμηλή, σύμφωνα με την ουαλική υπηρεσία φυσικών πόρων (NRW).
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στη βρετανική πρωτεύουσα και την Οξφόρδη, στα δυτικά, δε θα μπορούν κυρίως να ποτίσουν πλέον τους κήπους τους, να γεμίσουν τις πισίνες τους, μικρές ή μεγάλες, να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους, τα τζάμια ή τις αυλές τους χρησιμοποιώντας λάστιχο ποτίσματος. Παρότι υπάρχει περισσότερη υγρασία τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία, θα χρειαστεί να βρέξει πολύ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα για να αναπληρωθούν οι υδροφόροι ορίζοντες.
Βρετανία: Η χώρα είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» τον χειμώνα
Η ξηρασία δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία, αφού η χώρα είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» τον χειμώνα λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους ενέργειας.
Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» φέτος τον χειμώνα όταν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις λόγω των πολύ υψηλών τιμών της ενέργειας, προειδοποίησε η Συνομοσπονδία του NHS κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρο» κίνδυνο θανάτου λόγω του κρύου στα σπίτια. «Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Μάθιου Τέιλορ επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η οποία εκπροσωπεί οργανώσεις του υγειονομικού τομέα.
«Πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να κάνουν μια φρικτή επιλογή μεταξύ του να παραλείψουν γεύματα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και του να ζούνε στο κρύο, την υγρασία και σε πολύ δυσάρεστες συνθήκες», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση ασθενειών του αναπνευστικού, ψυχικών ασθενειών και να επιδεινώσει τις προοπτικές ζωής των παιδιών, πρόσθεσε ο Τέιλορ. Η εμφάνιση των ασθενειών αυτών θα συμβεί «την ώρα που το NHS είναι πιθανό να ζήσει τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία του», κατήγγειλε.
Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Τέιλορ, «έρευνες δείχνουν ότι η αποτυχία να ζεστάνουμε τα σπίτια μας μπορεί να προκαλέσει επιπλέον 10.000 θανάτους ετησίως. Αυτό συμβαίνει σε μια κανονική χρονιά. Και γνωρίζουμε ότι η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους ανθρώπους και, αν δεν κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, πρωτόγνωρος αριθμός ανθρώπων δεν θα μπορεί να ζεστάνει στα σπίτια του».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιστέκεται στις εκκλήσεις να στηρίξει περισσότερο τα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης, επιμένοντας ότι θα αφήσει τις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις για τον επόμενο πρωθυπουργό που θα αναλάβει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ήδη τα νοικοκυριά με το πακέτο των 37 δισεκ. λιρών που ανακοίνωσε τον Μάιο για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης και επίσης εργάζεται για να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Το μέσο ποσό που δαπανά ένα νοικοκυριό για την ενέργεια – ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο-- αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά ως τον Ιανουάριο του 2023 ξεπερνώντας τις 4.000 λίρες, γεγονός που θα επιδεινώσει και τον πληθωρισμό ο οποίος έφτασε τον Ιούλιο το 10%.