Κοσμος

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί κίνημα «Δεν Πληρώνω» στη Βρετανία

Τι θα συμβεί αν το DontPayUk λάβει μαζικό χαρακτήρα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί κίνημα «Δεν Πληρώνω» στη Βρετανία. Πώς το DontPayUk καθιστά αβέβαιο το μέλλον για τους παρόχους ενέργειας.

Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» εμφανίστηκε και πάλι στη Βρετανία. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί και ο χειμώνας αναμένεται βαρύς, την ώρα που οι αυξήσεις στα βασικά είδη γονατίζουν τα νοικοκυριά. Οι διαδηλωτές του κινήματος «DontPayUk» σχεδιάζουν μαζική στάση πληρωμών.

«100.000 πολίτες θα προχωρήσουν σε διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου. Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δεν λάβουν μέτρα, οι απλοί πολίτες θα το κάνουν. Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε δίκαιες τιμές και ενέργεια για όλους», αναφέρει το μήνυμα του κινήματος «DontPayUk».

Ήδη, πάντως, υπάρχουν οργανώσεις στη Βρετανία που προειδοποιούν για τις συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παρόχους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση από τη φιλανθρωπική οργάνωση Citizens Advice UK, η οποία αναφέρει ότι στην περίπτωση που οι καταναλωτές ακυρώσουν την πάγια χρέωση, ενεργοποιούνται τέλη και διαφορετικές χρεώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα στο τέλος να πληρώσουν περισσότερα.

Την ίδια στιγμή οι πάροχοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων -εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις ή ακόμα και σε χρεοκοπία. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια μαζική και συντονισμένη στάση πληρωμών από τους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν ολοένα και πιο ακριβό ρεύμα την ώρα που τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης δεν βοηθούν όσο χρειάζεται.

«Δεν Πληρώνω» και στην Κίνα - Η κινεζική «φούσκα» του real estate

Σε κάθε περίπτωση η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ενεργειακή κρίση μεγαλώνει όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ σκέψεις για στάση πληρωμών γίνονται και στον τομέα του real estate.

Στην Κίνα η μεσαία τάξη βλέπει το όνειρο για ένα σπίτι να μένει στα χαρτιά. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αρνούνται να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού, καθώς ακόμα δεν τους έχει παραδοθεί το ακίνητο για το οποίο πήραν δάνειο προκειμένου να το αγοράσουν.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μποϊκοτάζ στις δόσεις αυξάνει τα «κόκκινα» δάνεια, ωθώντας τις τράπεζες να βάλουν απότομα φρένο στις πιστώσεις σε μια χρονική συγκυρία που η κινεζική οικονομία δοκιμάζεται από την πανδημία κορωνοϊού, έχοντας χαμηλώσει (όπως όλος ο πλανήτης) ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα «Δεν Πληρώνω» δεν είναι κάτι καινούργιο στη Βρετανία. Στα 80's και 90's περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν τον εκλογικό φόρο, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο το λιθαράκι τους για να πέσει η κυβέρνηση και να μείνουν στα χαρτιά τα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζονταν.