- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Προκλητικός Ακάρ - «Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελόριζο»
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά εξαιρετικά προκλητικός κάνοντας λόγο για απόβαση στο Καστελόριζο.
Προκλητικές δηλώσεις έκανε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στο Καστελόριζο κάνοντας λόγο για απόβαση. Ειδικότερα, σημείωσε πως η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι «μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί».
Ακόμη, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τούρκος υπουργός έκανε αναφορά σε «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».
Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας.
Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.
«Θα χαιρετίσουμε τον απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων και παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.
Τα σενάρια για τη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπως ήδη έχει αναφερθεί, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο θαλάσσιο τεμάχιο της Κύπρου.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, αμφισβητώντας έτσι την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».
Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα τελευταία ζητήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Από πότε θα εφαρμοστεί - Η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν για τους κατοίκους της Ρώμης
Ο ιδρυτής της WikiLeaks ζήτησε να «παγώσει» το ποσό των 1,18 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη Ματσάδο
Οι γιατροί φέρεται να του άλλαξαν τα φάρμακα μερικές εβδομάδες πριν από τη διπλή δολοφονία
Οι αγρότες εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Mercosur
«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά με τους δικούς μας όρους» - O συμβολισμός του σκηνικού
Αντιτίθενται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur
Κενά στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας
Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του μετά από δυστύχημα με μηχανή στην Καλιφόρνια
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε κάθε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.