Κοσμος

Ινδονησία: Σε απεργία οι εργαζόμενοι του τουρισμού λόγω του δράκου Κομόντο

Ο λόγος που προέβησαν στην απόφαση αυτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δράκος του Κομόντο
Δράκος του Κομόντο © ΕPA Pool

Δράκος του Κομόντο: Απέργια στον τουριστικό κλάδο της Ινδονησίας για τη μεγαλύτερη σαύρα του πλανήτη. 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό της Ινδονησίας προχώρησαν σε απεργία λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των εισιτηρίων για τους δράκους του Κομόντο, αύξηση που η κυβέρνηση υποστηρίζει ως απαραίτητη για να διατηρηθεί ο βιότοπος της μεγαλύτερης σαύρας του κόσμου.

Το αντίτιμο για την πρόσβαση σε δύο από τα κύρια νησιά του εθνικού πάρκου του Κομόντο εκτοξεύθηκε κατά 18 φορές μέσα σε μια νύχτα, στα 3,75 εκατ. ρουπίες (205 λίρες) τη Δευτέρα, γεγονός που οι τοπικοί εργαζόμενοι λένεότι  θα τρομάξει τους τουρίστες και θα προκαλέσει το στέγνωμα των εισοδημάτων τους.

Η αναβάθμιση του γειτονικού αεροδρομίου, το 2016, προκάλεσε την αύξηση των τουριστών, από 150.000 σε 1,5 εκατ. τον χρόνο, δημιουργώντας προβλήματα στη διαχείρισή τους. 

Υπολογίζεται πως σήμερα, ζουν 5.000 δράκοι, οι περισσότεροι στα νησιά της ανατολικής Ινδονησίας. Οι αρχαίες σαύρες έγιναν γνωστές στην Ευρώπη, μόλις τον 20ό αιώνα.

Το 2009, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το δάγκωμά τους είναι δηλητηριώδες. Το 2013, δύο άτομα νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο έπειτα από επίθεση δράκου, που μπήκε στο γραφείο τους, σε ένα πάρκο άγριων ζώων. 

Ο δράκος του Κομόντο θεωρείται η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου καθώς μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε μήκος, ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, αφού είναι ικανός να καταβροχθίσει οποιοδήποτε έμβιο ον.

Στο στόμα του δράκου, ο οποίος μπορεί να καταναλώσει ποσότητα φαγητού έως και 80% του βάρους του, υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, ενώ παράλληλα το σάλιο του θεωρείται θανατηφόρο, καθώς περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, επτά από τα οποία θανατηφόρα.

Ο δράκος του Κομόντο στήνει ενέδρες σε κάθε ζώο του οικοσυστήματός του, ενώ έχουν αναφερθεί επιθέσεις και σε ανθρώπους. Μάλιστα, επειδή δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, ο δράκος του Κομόντο φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι.

Όταν το ζώο βγαίνει έξω, περπατά πάνω από το σάλιο που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις, με τον δράκο απλά περιμένει τον θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.