Κοσμος

Λυόν, Μασσαλία: Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε σημείο παροξυσμού

Καθώς η κυβέρνηση Μακρόν αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας στην παράτυπη μετανάστευση, οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης αρνούνται να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκιγιοτιέρ της Λυόν
Γκιγιοτιέρ της Λυόν © Robert DEYRAIL/Gamma-Rapho via Getty Images

Γαλλία: Αύξηση της εγκληματικότητας στη Λυόν και τη Μασσαλία – Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και η στάση των εκλεγμένων.

Μετά την επίθεση εναντίον τριών αστυνομικών στην περιοχή Γκιγιοτιέρ της Λυόν στις 20 Ιουλίου, την οποία ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και ρίψη δακρυγόνων, αντιφασιστικές οργανώσεις στην πόλη καταγγέλλουν την αστυνομία για «αποικιοκρατική κατοχή». Από την πλευρά της η αστυνομία δηλώνει ότι χρειάζεται ενισχύσεις διότι η παραβατικότητα στην Γκιγιοτιέρ έχει φτάσει σε σημείο παροξυσμού. Οι τοπικοί άρχοντες κάνουν λόγο για φτώχεια και για ανεργία που οφείλεται στο ότι πολλοί κάτοικοι δεν μιλούν γαλλικά: υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές αιτίες της εγκληματικότητας, αντιτίθενται στο αφήγημα του υπουργού εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν ο οποίος απέδωσε την εγκληματικότητα στον πληθυσμό των μεταναστών που συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές με λαϊκές πολυκατοικίες. Ο δήμος της Λυόν θεώρησε τη δήλωση του υπουργού «εμετική» και αρνήθηκε να συνεργαστεί με σκοπό την ασφάλεια· η δε δημοτική σύμβουλος του 7ου διαμερίσματος της πόλης αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας και κατηγόρησε το υπουργείο και την αστυνομία ότι αμαυρώνουν τη φήμη της συνοικίας. Κι όμως, από το 2019, στην Γκιγιοτιέρ έχει δημιουργηθεί συλλογικότητα με τίτλο «la Guillotière en colère» (εξοργισμένη Γκιγιοτιέρ) στην οποία συμμετέχουν πάνω από 400 οικογένειες οι οποίες διαμαρτύρονται ότι ζουν εν μέσω διακίνησης ναρκωτικών και ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ Σενεγαλέζων και Αλγερινών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στις συνοικίες Malpassé, Félix Pyat, Les Caillols, Noailles, Belsunce και La Castellane της Μασσαλίας: δηλαδή σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Αν και οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι η γειτονιά τους έχει γίνει ουρητήριο κι ότι στους πεζοδρόμους συχνάζουν ναρκομανείς και μαχαιροβγάλτες, οι εκλεγμένοι ανησυχούν μήπως η μετάδοση τέτοιων ειδήσεων βλάψει τον τουρισμό και έχουν την τάση να τις διαψεύδουν. Η διαμάχη τους είχε αρχίσει με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Ζεράρ Κολόμ, ο οποίος έχει χρηματίσει δήμαρχος της Λυόν: σήμερα ο Κολόμ κατηγορεί τον διάδοχό του, οικολόγο Γκρεγκορί Ντουσέ, ότι «ζει σε έναν κόσμο από αγγελούδια» και δεν βλέπει τη σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ντουσέ, όπως όλοι οι σοσιαλιστές και οικολόγοι δήμαρχοι, ερμηνεύουν την αύξηση της βίας στις πόλεις ως απόρροια της πανδημίας και ζητούν κονδύλια για στέγαση και ένταξη των μεταναστών. Στο μεταξύ, παρατηρούνται καινούργια φαινόμενα όπως νυχτερινοί αγώνες αυτοκινήτων με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. «Η κυβέρνηση δίνει δημοσιότητα σε μεμονωμένα γεγονότα και όχι στην ομαλή καθημερινή ζωή της Γκιγιοτιέρ» κατέληξε ο Ντουσέ ενώ έφτανε στην πόλη ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας εναντίον της εγκληματικότητας.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.