Κοσμος

Ουκρανία: Η φετινή συγκομιδή μπορεί να είναι η μισή λόγω του πολέμου, λέει ο Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φετινή συγκομιδή μπορεί να είναι η μισή λόγω του πολέμου
Σιτηρά © Unsplash

Β. Ζελένσκι: Η φετινή συγκομιδή μπορεί να είναι η μισή λόγω του πολέμου.

 Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η συγκομιδή της χώρας του φέτος κινδυνεύει να είναι η μισή σε σχέση με το συνηθισμένο της μέγεθος, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο βασικός μας στόχος –να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή», ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι και πάλι βρίσκεται τρόπος για να μεταφερθούν τα σιτηρά από εναλλακτικές οδούς.

Η Ουκρανία, από τους βασικότερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παραδώσει τα προϊόντα της σε αγοραστές λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Μετά την υπογραφή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για την ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα για να αρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της», δήλωσε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία για το Κίεβο, και διευκρίνισε ότι τα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ είναι έτοιμα, ενώ το λιμάνι του Πιβντένι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λάβουμε επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ σχετικά με τον προτεινόμενο διάδρομο στον οποίο θα πλεύσουν τα πλοία στην Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τον Βόσπορο και στην συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Ελπίζω ότι τα πρώτα πλοία θα αποπλεύσουν από τα λιμάνια μας πριν από το τέλος της εβδομάδας».

«Η πρωτοβουλία αυτή, αν λειτουργήσει, και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει, και αν οι εταίροι μας Τουρκία και ΟΗΕ μπορέσουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών να μειωθούν», πρόσθεσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.