- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κινέζικος πύραυλος: Εκτός η Ελλάδα από την προβλεπόμενη πτώση- Τι αναφέρουν τα τελευταία δεδομένα.
Συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο CZ-5B αναμένεται να πέσουν στη Γη τις επόμενες ώρες σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδό του στην τροχιά του πλανήτη με την πιθανότητα να «προσγειωθούν» σε κατοικημένες ζώνες να είναι εξαιρετικά μικρή.
Σύμφωνα με το Aerospace Corporation η πιθανότερη ώρα εισόδου είναι στι 8:24 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:24 UTC) με απόκλιση μιας ώρας πριν και μετά, ενώ η πιθανότερη τροχιά είναι εκείνη που φαίνεται στο σχετικό tweet.
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) July 26, 2022
🚀 31 Jul 2022 07:34 UTC ± 22 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow this page for updates: https://t.co/SxrMtcJnj0 pic.twitter.com/MwWiF85iPI
Όπως αναφέρει το «Forbes», πρόκειται για τον πύραυλο Long March 5B (CZ-5B), τα συντρίμμια του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου».
Ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στη Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.
Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια
Σύμφωνα με την ομάδα «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή). Πληροφορίες ανέφεραν το πρώι ότι υπήρχε η πιθανότητα να πέσουν συντρίμμια σε δύο περιοχές της Ελλάδας: στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Νεότερη ενημέρωση όμως της ομάδας «Προμηθέας» αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.
#Κινεζικος_πύραυλος pic.twitter.com/S7iPLj9A9o
— PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 30, 2022
#Κινεζικός_πύραυλος
— PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 29, 2022
Η νεότερη απεικόνιση των δεδομένων πτήσης του Κινεζικού πυραύλου CZ5B. H τροχιά του χαμηλώνει ακόμη πιο πολύ και κ οι νοείται ανεβοκατεβαίνοντας σε ύψη από 170 έως 231 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. pic.twitter.com/SO0SN7HXy0
Διαστημικά «σκουπίδια»: Ένα αυξανόμενο πρόβλημα
Ερωτήματα ωστόσο εγείρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τι ευθύνη αναλαμβάνουν για το πρόβλημα των διαστημικών «χωματερών» άλλες χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Ο όγκος αυτών των αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των κάθε είδους διαστημικών αποστολών αλλά και από τις συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών είτε μεταξύ τους είτε με άλλα εν λειτουργία διαστημικά συστήματα και εγκαταστάσεις όπως οι διαστημικοί σταθμοί.
Στο τραπέζι έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια διάφορες ιδέες για την απομάκρυνση ή καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών. Ορισμένες από αυτές τις ιδέες έχουν μετατραπεί σε πρωτότυπα συστήματα με κάποια από αυτά να έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Όμως όλα αυτά τα συστήματα έχουν δυνατότητα εξουδετέρωσης ενός διαστημικού σκουπιδιού κάθε φορά γεγονός που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για λύση του προβλήματος.