Κοσμος

Οι Γερμανοί κάνουν πρόβα για τον χειμώνα: Κλειστά σιντριβάνια, κλειστά φώτα, πισίνες με κρύο νερό

Δεδομένης της μείωσης ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brandeburg_gate_twitter

Γερμανία: Άρχισαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει χειμώνα. 

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους ως απάντηση στις χαμηλότερες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ενώ προετοιμάζονται ακόμη και για μια πιθανή ολική διακοπή.

Η Γερμανία, ως μία από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, ηγείται αυτής της προσπάθειας, με μια εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης φυσικού αερίου, έτσι ώστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να έχει αρκετό ώστε να το αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα, αν και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας λένε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα. Το αέριο αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο της ενέργειας της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια, το ήμισυ αυτού του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιδιώκει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται, ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα​, ενώ στρέφεται και σε νέες εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγρού φυσικού αερίου (LNG).

Ενέργεια: Τι κάνουν ήδη πόλεις στη Γερμανία

Το Αουγκσμπουργκ όπως και το Αννόβερο είναι μεταξύ πολλών πόλεων στη Γερμανία που έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πυροδότησε κρίση ακρίβειας.

Πλέον, οι πισίνες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τα αθλητικά κέντρα και τα γυμναστήρια θα έχουν μόνο κρύο νερό. Από τα σιντριβάνια δεν θα τρέχει πλέον ούτε σταγόνα νερού ενώ, τις βραδινές ώρες το δημαρχείο, τα μουσεία και άλλα αξιοθέατα δεν θα φωτίζονται.

Οι επισκέπτες τους θα μπορούν να πλένουν τα χέρια τους μόνο με κρύο νερό. Στους χώρους δεν θα χρησιμοποιούνται επιπλέον κλιματιστικά και καλοριφέρ ενώ ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών όπως, εκτυπωτές και ψυγεία, θα μειωθεί.

Η δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Εύα Βέμπερ, δήλωσε στο Reuters ότι οι λογαριασμοί ενέργειας της πόλης φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιοι από το περσινό κόστος των περίπου 15,9 εκατομμυρίων ευρώ. «Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες του Άουγκσμπουργκ ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες στιγμές... όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε ενέργεια», είπε η Βέμπερ.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», λέει από την πλευρά του ο πράσινος δήμαρχος του Ανόβερου, ο τουρκικής καταγωγής, Μπελίτ Oνάι, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία, τα γηροκομεία και οι κλινικές εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος του Βερολίνου Φραγκίσκα Γκίφι πρότεινε για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας την απενεργοποίηση του φωτισμού δημοσίων αντικειμένων όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το κτίριο της Γερουσίας του Βερολίνου μετά τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η λήψη τέτοιων μέτρων δεν σημαίνει ότι η πόλη πρέπει να βυθιστεί στο σκοτάδι. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ «απαιτήσεων ασφαλείας» και «ανώδυνων» τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας.


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.