Κοσμος

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία

Σήμα κινδύνου για τις διεθνείς αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία
Χρήματα © Pixabay

ΗΠΑ: Σε τεχνική ύφεση η οικονομία. 

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η εντατικοποίηση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησε το ΑΕΠ σε μείωση κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Η έκθεση δείχνει πώς ο πληθωρισμός έχει υποβαθμίσει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχει αποδυναμώσει τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως η στέγαση.

Αυτή η αδυναμία θα τροφοδοτήσει την ήδη έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν ή πότε οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση. Η εκτίμηση του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σημαίνουν «τεχνική ύφεση».

Υπενθυμίζεται πως χθες η Fed προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης. Βέβαια, τα σημερινά αποτελέσματα ενδέχεται να αυξήσουν τους φόβους στην αγορά ότι η οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση όταν η Τράπεζα προχώρησε σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής το β’ τρίμηνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.