Κοσμος

Ο πιο κοντινός άνθρωπος του Σίνζο Άμπε στην ATHENS VOICE: Ήταν ο δικός μας Κένεντι

Βρισκόταν για 8 χρόνια ανελλιπώς στο πλευρό του

giannis-mantzikos.jpg
Γιάννης Μαντζίκος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίνζο Άμπε
Σίνζο Άμπε © EPA/Toru Hanai

Σίνζο Άμπε: Ο στενός συνεργατής Τομοχίκο Τανιγκούτσι μιλάει στην ATHENS VOICE.

Ο Σίνζο Άμπε είχε μόλις ανεβεί στο βήμα για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση ενός τοπικού υποψήφιου και φίλου του στην πόλη Νάρα, κοντά στην Οσάκα, όταν ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι έβγαλε το αυτοσχέδιο όπλο του και τον πυροβόλησε πισώπλατα. Οι σφαίρες τον βρήκαν στον λαιμό και στην καρδιά και η διάσωσή του κατέστη αδύνατη, παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Νάρα και οι γιατροί τού χορήγησαν 100 φιάλες αίμα. Σοκαρισμένη, η Ιαπωνία πενθεί τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της, μοναδική του είδους στην ιστορία της χώρας. Και ο Τομαχίκο Τανιγκούτσι, στενός του φίλος και «δεξί του χέρι», εξηγεί στην ATHENS VOICE ποιος ήταν για την Ιαπωνία ο Σίνζο Αμπε. «Παρότι είμαι συντετριμμένος, θέλω να μιλήσω για το έργο του από υποχρέωση στη χώρα, πιστέψτε με ο Σίνζο ξεχώριζε» λέει.

Τομοχίκο Τανιγκούτσι
Τομοχίκο Τανιγκούτσι

Ασφαλώς ήταν ξεχωριστός ένας πρωθυπουργός που κυβέρνησε όσο κανένας άλλος στην Ιαπωνία. Ο Σίνζο Αμπε είχε κάνει δυο θητείες στο αξίωμα. Μία από το 2006 ως το 2007 όποτε παραιτήθηκε για λόγους υγείας και μία από το 2012 ως το 2020 όποτε αναγκάστηκε εκ νέου να παραιτηθεί για τον ίδιο λόγο. Ο Τομαχίκο Tανιγκούτσι από την άλλη, έχοντας περάσει και από τον χώρο της δημοσιογραφίας και ειδικότερα από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οργανισμό της Ιαπωνίας, τον όμιλο Nikkei (στον οποίο πια ανήκει η εφημερίδα Financial Times), ήταν μεταξύ άλλων συντονιστής του Υπουργικού Συμβουλίου και βασικός κειμενογράφος των ομιλιών εξωτερικής πολιτικής του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού.

Κύριε Τανιγκούτσι, τα συλλυπητήρια μας για την απώλεια του φίλου σας και πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Φαίνεστε ακόμα ταραγμένος (σ.σ. είχαν περάσει 10 και πλέον μέρες).
Σας ευχαριστώ τόσο για την πρόσκληση όσο και τα συλλυπητήρια. Είμαι ακόμα σε κατάσταση άρνησης και σοκ. Είναι κάτι που δεν έχω ζήσει ξανά. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε αυτό στην Ιαπωνία. Για εμάς είναι όπως η μέρα της δολοφονίας του Τζον Κένεντι. Ο Άμπε ήταν διαφορετικός.

Τι εννοείτε διαφορετικός;
Πριν μερικές μέρες και ενώ συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος, επισκέφθηκε τρεις φορές έναν φίλο του που ήταν βαριά άρρωστος. Καθόταν ώρες με την οικογένεια του στο νοσοκομείο. Ήταν πραγματικός φίλος. Έλεγα πολλές φορές ότι αν πέθαινα πρώτος, αυτός που θα στεκόταν στην οικογένειά μου θα ήταν ο Άμπε.

Τι είναι αυτό που τον έκανε τον πιο σημαντικό ίσως πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιαπωνίας;
Όταν έφυγε από την πρωθυπουργία το 2007, πολλοί ή μάλλον όλοι τον είχαν ξεγραμμένο. Το πρόβλημα της υγείας του (σ.σ. ελκώδης κολίτιδα) δεν τον άφηνε να σκεφτεί τίποτα άλλο. Το 2011 μια ιαπωνική φαρμακευτική που εξαγοράστηκε από ελβετική παρασκεύασε ένα φάρμακο το οποίο κυριολεκτικά του έδωσε τη ζωή του πίσω. Όταν επέστρεψε λοιπόν είχε μια προτεραιότητα: τους νέους της Ιαπωνίας. Ξέρετε είμαστε μια χώρα με γηρασμένο πληθυσμό, επί χρόνια είχαμε οικονομική στασιμότητα, πολιτική αστάθεια και μέσα σε όλα αυτά την τραγωδία της Φουκοσίμα. Ο Άμπε τότε είπε ότι το πλέον σημαντικό ήταν να δουλέψει για να βελτιώσει την ζωή των νεότερων και να αντιμετωπίσει την τρομερή υπογεννητικότητα. Αυτό που κατάφερε τα επόμενα χρόνια ήταν να κερδίζει τις εκλογές με την ψήφο των νέων και όχι των μεγαλυτέρων. Οι νεότεροι πίστεψαν ότι με σκληρή δουλειά μπορούν όχι μόνο να έχουν τα προς το ζην αλλά να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια και σχέδια για το μέλλον.

Πείτε μας για αυτή την οικονομική πολιτική που στην Ευρώπη λέγεται ότι την θαύμαζε μέχρι και ο Μάριο Ντράγκι, τα λεγόμενα Αμπενόμικς;
Ήξερε -όπως σας ανέφερα-ότι αυτοί που βγαίνουν στην σύνταξη είναι περισσότεροι από αυτούς που μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία. Αναγνώριζε λοιπόν ότι είναι δύσκολο για έναν νέο να δουλέψει και να προοδεύσει αν έχει χρέη και υψηλά φορολογικά βάρη. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα. Έτσι θεώρησε ότι οι παραδοσιακές λύσεις οικονομικής πολιτικής δεν λύνουν το πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ιαπωνία. Γι αυτό ακολούθησε στρατηγική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και ποσοστικής χαλάρωσης, διοχετεύοντας επίσης δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες υποδομές και επιδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα η οικονομία ανέκαμψε από τη στασιμότητα της δεκαετίας του 1990 και του 2000, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν και η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Μεταξύ του 2015 και του 2017, η Ιαπωνία κατέγραψε 8 συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης, το μεγαλύτερο σερί 30 περίπου ετών.

Αναμφίβολα η εξωτερική του πολιτική έφερε την Ιαπωνία ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στη Δύση όμως αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν τον Άμπε εθνικιστή και αναθεωρητή της ιστορίας. Τι λέτε για αυτό;
Δεν υπάρχει πιο λανθασμένη εκτίμηση για τον Άμπε για τους λόγους που θα σας αναλύσω. Η Ιαπωνία υπέγραψε κατά τη θητεία του τις περισσότερες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου στην ιστορία της. Έκανε 81 ταξίδια στο εξωτερικό. Aρκεί να σας πω ότι κανείς προκάτοχος του δεν είχε πραγματοποιήσει κατ’ αναλόγια τόσες επισκέψεις. Σκεφτείτε όμως που βρίσκεται η Ιαπωνία, τι είναι; είναι ένα νησιωτικό έθνος που είναι περικυκλωμένο από τρεις πυρηνικές και αυταρχικές δυνάμεις: την Κίνα, την Ρωσία και την Βόρεια Κορέα. Πρέπει να έχουμε αίσθηση της γεωγραφίας. 

Κατηγορήθηκε όμως ότι επισκέφθηκε αμέσως τον Τραμπ μόλις εξελέγη...
Σας το εξήγησα. Ο Άμπε ήξερε ότι αυτό είναι ένα περιβάλλον που η Ιαπωνία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει χωρίς συμμαχίες. Γι’ αυτό έκανε την συνεργασία με τις ΗΠΑ κεντρικής σημασίας για την εξωτερική του πολιτική. Συνεργάστηκε άψογα τόσο με τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ, ένα αμφίβολα δύσκολο επίτευγμα αν λάβουμε υπόψη το πόσο διαφορετικοί ήταν οι δυο πρόεδροι. Όταν εξελέγη ο Τραμπ απλά σκέφτηκε ότι πρέπει να συνεχίσει την στρατηγική για εμάς συμμαχία με τις ΗΠΑ, δεν είπε «ο Τραμπ είναι περίεργος, δεν θα συνεργαστώ» Όπως σας είπα πάντα είχε το μυαλό του την σταθερότητα, ιδίως για τους νέους.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, που είναι η κηδεία του, θα αποχαιρετήσετε έναν πολιτικό ή έναν φίλο;
Θα αποχαιρετήσω έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.