Κοσμος

Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι - Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Μπερλουσκόνι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

Προς πρόωρες εκλογές η χώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιταλία: Υπό διάλυση ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ντράγκι. 

Τα δύο δεξιά κόμματα της Ιταλίας αποφάσισαν να μην εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σε ομιλίες τους στο κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσαν ότι ο Ντράγκι δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν την ιταλική κοινή γνώμη και ότι θα μποϊκοτάρουν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Χωρίς την στήριξη των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, ο Ντράγκι αναμένεται να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του, γεγονός που είναι πιθανό να ωθήσει την Ιταλία προς πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει παραμένοντας στη θέση του υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής γερουσίας.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Ο Μάριο Ντράγκι, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 ως επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση του Κινήματος των 5 Αστέρων κατά την διάρκεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.