Κοσμος

Η Κομισιόν δεν αναμένει επανέναρξη του Nord Stream 1

Θεωρητικά αύριο θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φυσικό άεριο: Εντείνονται οι φόβοι για κλείσιμο του Nord Stream. 

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 και να φανεί εάν η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Ωστόσο. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ρωσικών ροών ενέργειας μέσω του αγωγού αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν.

Πρόκειται για την πιο σαφή ένδειξη μέχρι τώρα ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο, σχολιάζει το Bloomberg. «Δεν περιμένουμε ότι θα επαναλειτουργήσει», δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν. «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε. 

Η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για δέκα ημέρες, για εργασίες συντήρησης που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει εκ νέου. 

Πριν την παύση για τις εργασίες συντήρησης, η Ρωσία είχε μειώσει τις ροές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων. Χθες μάλιστα η Gazprom επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και τις χώρες που αναηζτούν εναλλακτικές προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για ασφαλή χειμώνα», που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 20 Ιουλίου και θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Ιουλίου, περιλαμβάνει τρία στάδια «απάντησης» στο σενάριο περαιτέρω διαταραχών της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με δυνατότητα εξοικονόμησης έως 60 δισ. κυβικών μέτρων, από τα 155 δισ. που είναι οι ετήσιες εισαγωγές από τη Μόσχα.

Τα επίπεδα συναγερμού

Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου, οι Βρυξέλλες θέτουν από αύριο την Ε.Ε. σε κατάσταση επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2). Αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό το δεύτερο στάδιο, τότε θα υπάρξει «στοχευμένη» μείωση της θέρμανσης κτηρίων του Δημοσίου και δημόσιων χώρων. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Επίπεδο Συναγερμού 3), τότε με βάση το πλάνο που έχει εκπονήσει κάθε χώρα, είναι πιθανό να χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στην τροφοδοσία καταναλωτών, ξεκινώντας από μεγάλες βιομηχανίες.

Η σειρά των περικοπών που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης της Ελλάδας για τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο, που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ, προβλέπει ότι πρώτες στη σειρά είναι οι μεγάλες βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου άνω των 100 GWh που χρησιμοποιούν το καύσιμο ως πρώτη ύλη για συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, έπονται οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν για διεργασία (κλίβανοι), ακολουθούν οι βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση κάτω των 100 GWh, οι εμπορικοί καταναλωτές και οι προστατευόμενοι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά.

Στα ύψη οι τιμές

Μαζί με την αγωνία των Ευρωπαίων ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη έχουν οδηγήσει στα ύψη τη ζήτηση για ενέργεια, με τα κλιματιστικά να δουλεύουν πυρετωδώς. Ο καύσωνας πλήττει περιοχές της Γαλλίας και της Βρετανίας και υπολογίζεται πως η ενέργεια που θα χρειάζεται την επόμενη εβδομάδα για την ψύξη ενός χώρου θα είναι από 10 έως 30 φορές πολλαπλάσια της συνήθους γι’ αυτή την περίοδο του έτους. Ετσι τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν χθες άνοδο 5,6% στα 168,50 η μεγαβατώρα. Αντέστρεψαν, έτσι, και πάλι την υποχώρηση που είχαν σημειώσει την Παρασκευή, όταν η τιμή τους μειώθηκε κατά 8,8%.

Οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές έχουν σπάσει νέα ρεκόρ. Στη Γαλλία παρατηρείται η υψηλότερη τιμή με 521 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Ιταλία βρίσκεται στα 495 ευρώ, στη Γερμανία στα 397 ευρώ και στη Βουλγαρία και την Ελλάδα στα 297 ευρώ.

Στα ύψη βρίσκονται και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Στη Γαλλία για τις 19 Ιουλίου η τιμή που δίνει το χρηματιστήριο ΕΕΧ είναι στα 661 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τις 20 Ιουλίου στα 642 ευρώ και για τις 21 στα 624 ευρώ ανά μεγαβατώρα.