Κοσμος

O Ρίσι Σουνάκ νικητής του ντιμπέιτ για την αρχηγία των Συντηρητικών στη Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κερδισμένος ο Σουνάκ στη δεύτερη τηλεμαχία για τη διαδοχή του Τζόνσον
Debate Συντηρητικών - Βρετανία © ΕPA Pool

Βρετανία: Το ντιμπέιτ των πέντε υποψήφιων διαδόχων για την ηγεσία των Τότρις, το φαβορί Ρίσι Σουνάκ και οι προβλέψεις

Με συγκρούσεις επί της φορολογικής πολιτικής και επικρίσεις επί προσωπικού διεξήχθη η δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των πέντε υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με γρήγορη δημοσκόπηση της Opinium σε δείγμα 1.001 τηλεθεατών, τις εντυπώσεις σε ποσοστό 24% κέρδισε ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Το βράδυ της Κυριακής τα γραφεία στοιχημάτων επανέφεραν στην κορυφή των προγνωστικών τους τον κ. Σούνακ, ο οποίος προσπέρασε έτσι την κα Μόρντoντ. Στην τρίτη θέση αλλά αρκετά ενισχυμένη παρέμεινε η κα Τρας, με την κα Μπέιντενοκ και τον κ. Τούγκενχατ να έπονται.

Ακολουθεί με 19% ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Τομ Τούγκενχατ, στο 17% βρίσκεται η πρώην Υπουργός Άμυνας Πένυ Μόρνταντ, στο 15% η νυν Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και στο 12% η Υφυπουργός Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ.

Τα πυρά των υπολοίπων τεσσάρων εισέπραξε κυρίως το «φαβορί» και πρώην Υπουργός Οικνομικών Ρίσι Σούνακ για τις αυξήσεις φόρων και εισφορών που επέβαλε. Ο 42χρονος πολιτικός ήταν ο μόνος από τους πέντε που υποστήριξε ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν όσο ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός.

Επέκρινε τη Λιζ Τρας για τη δέσμευσή της να μειώσει άμεσα φόρους, διότι όπως είπε αυτό θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και επί της ουσίας συνιστά «σοσιαλιστική» πολιτική. Απέρριψε δε την πρόταση της Πένυ Μόρντοντ να καταργήσει τον δημοσιονομικό κανόνα που απαγορεύει τον κρατικό δανεισμό για τρέχουσες δαπάνες λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν διατεθειμένος να το εφαρμόσει ούτε ο αριστερός τέως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Λιζ Τρας και η Πένυ Μόρντοντ αντέτειναν ότι οι πολίτες χρειάζονται άμεσα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Η Κέμι Μπέιντενοκ είπε ότι πρέπει να αμφισβητηθεί η οικονομική ορθοδοξία και ο Τομ Τούγκενχατ επίσης δεσμεύθηκε για άμεση μείωση κάποιων φόρων.

Συζητήθηκε ακόμα το Brexit, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στον κάθε έναν από τους πέντε να θέσει ένα ερώτημα σε έναν από τους υπόλοιπους, με τους περισσότερους να επιλέγουν να προκαλέσουν τον Ρίσι Σούνακ να δώσει απαντήσεις για αμφιλεγόμενες πολιτικές του ως Υπουργός Οικονομικών.

Ρωτήθηκαν επίσης οι πέντε αν θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι ως Πρωθυπουργοί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε σύνοδο του G20. Όλοι απάντησαν αρνητικά, εκτός από τη Λιζ Τρας που είπε ότι θα ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και να εγκαλέσει κατά πρόσωπο τον Ρώσο Πρόεδρο.

Το τελικό ερώτημα αφορούσε την προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μετά από την ανάδειξή τους στην πρωθυπουργία, με όλους να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι οφείλουν να εκπληρώσουν το μανιφέστο επί του οποίου εξελέγησαν οι Συντηρητικοί το 2019.

Οι πέντε υποψήφιοι υποβάλλονται το απόγευμα της Δευτέρας σε νέα ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, με τον τελευταίο στις ψήφους να αποκλείεται. Ακολουθεί νέα ψηφοφορία μάλλον την Τρίτη για να μείνουν τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο τελικό τηλεοπτικό debate το βράδυ της ίδιας μέρας.

Η τελευταία ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα αναδείξει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων από το οποίο τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν το νέο ηγέτη του κόμματος και της χώρας.

Ως γνωστόν, το προβάδισμα μετά από δύο ψηφοφορίες των Συντηρητικών βουλευτών έχει ο Ρίσι Σούνακ, ακολουθούμενος κατά σειρά από την Πένυ Μόρντoντ, τη Λιζ Τρας, την Κέμι Μπέιντενοκ και τον Τομ Τούγκενχατ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.