Κοσμος

Bild στους Γερμανούς: Μείνετε στην Ελλάδα τον χειμώνα, δεν κάνει κρύο

Λόγω της ενεργειακής κρίσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eλλάδα, Κρήτη - Γερμανοί τουρίστες
Χάνια © DW/ΕPA/DPA

Η γερμανική BILD για την ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα μπορούσαν να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, κατά προτίμηση στην Κρήτη.

«Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της BILD, που καλεί τους ενδιαφερόμενους να περάσουν έναν χειμώνα χωρίς ...θέρμανση στην Ελλάδα. «Στην οικονομική κρίση οι Γερμανοί διέσωσαν τους Έλληνες, παρέχοντας δάνεια δισεκατομμυρίων» υπενθυμίζει η BILD. «Τώρα και εκείνοι θέλουν να μας το ανταποδώσουν. Η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που ταλαιπωρούνται από το σοκ της ακρίβειας και τον φόβο της ενεργειακής κρίσης».

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας λέει: «Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς τους Έλληνες να υποδεχθούμε Γερμανούς συνταξιούχους, που θέλουν να περάσουν έναν μεσογειακό χειμώνα με ελληνική φιλοξενία, με ήπιο καιρό και με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θα σας περιμένουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καλεί τους Γερμανούς να περάσουν τον χειμώνα στην πόλη του, γιατί όπως υποστηρίζει, τα Χανιά έχουν ίσως «το καλύτερο κλίμα σε όλη την Ευρώπη» και «τα σπίτια δεν χρειάζονται καν θέρμανση».


Αλλά και η ίδια η BILD γράφει ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρήτη για να περάσει κανείς την πιο κρύα εποχή του χρόνου, γιατί ο χειμώνας διαρκεί μόλις δύο μήνες, αλλά και αυτοί ακόμη διακόπτονται από τις «Αλκυονίδες Ημέρες», όπου και πάλι ο καιρός είναι εξαιρετικός. Ο μεσίτης Γιάννης Κριαράς δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι «εδώ δεν υπάρχει κρίση», ενώ την ίδια στιγμή διατίθενται για τον χειμώνα άφθονα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες προς ενοικίαση σε λογικές τιμές (από 300 ευρώ συν περίπου 40 ευρώ για κοινόχρηστα). Η εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι, την ίδια στιγμή, μπορεί κανείς να υπενοικιάσει το σπίτι του στη Γερμανία, εισπράττοντας και από εκεί ένα ενοίκιο.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα Χανιά οι δημοσιογράφοι της BILD κάνουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο στις τιμές της καθημερινότητας (καφές από 1,50 ευρώ, ψωμί από 90 λεπτά, πατάτες 80 λεπτά το κιλό στη λαϊκή, φέτα 8 ευρώ το κιλό, κούρεμα από 8 ευρώ για τους άνδρες και 10 για τις γυναίκες), ενώ υπενθυμίζουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν επίσης εκπτωτικά σούπερ-μάρκετ και Γερμανοί γιατροί. Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δηλώνει: «No German will freeze in Greece».

Τί γίνεται όμως με την πλειονότητα των Ευρωπαίων, που ασφαλώς θα πρέπει να περάσει τον χειμώνα στη χώρα του; Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εισηγείται η Κομισιόν για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του φυσικού αερίου: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι από το φθινόπωρο δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα θα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες έως το πολύ 19 βαθμών Κελσίου. ‘Εάν αναλάβουμε δράση από τώρα, μπορούμε να αμβλύνουμε κατά το 1/3 τις επιπτώσεις που θα έχει μία ξαφνική διακοπή στην ενεργειακή τροφοδοσία' επισημαίνει σχετικό κείμενο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «στόχος είναι να προστατευθούν βιομηχανίες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά και τα ιδιωτικά νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση. ‘Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και μάλιστα αμέσως', γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στα νοσοκομεία».

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.