- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Criminal Minds: Τζίνα Μπρουκς, η εξαφάνιση που στοιχειώνει μια μικρή πόλη
«Η υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας της Τζίνα Μπρουκς είναι ακόμα ενεργή, δε θα την κλείσουμε ποτέ», λέει η αστυνομία του Φρέντερικτάουν.
Τζίνα Μπρουκς: Η εξαφάνιση της 13χρονης, η δολοφονία της και η ομολογία του ενός ετοιμοθάνατου δράστη μετά από χρόνια
Το καλοκαίρι του 1989 η Τζίνα Μπρουκς ήταν μια ανέμελη 13χρονη έφηβη. Ζούσε στην πολιτεία του Μιζούρι, στη γραφική κωμόπολή Φρέντερικτάουν των 3.000 τότε κατοίκων όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Στις 5 Αυγούστου το απόγευμα είχε πάει στο τοπικό γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα μπέιζμπολ του αδερφού της. Το ματς τέλειωσε γύρω στις 22.00 και η Τζίνα γύρισε με τα πόδια στο σπίτι της που ήταν κοντά στο γήπεδο. Καληνύχτησε τη μητέρα της που πήγαινε για ύπνο, ενώ η ίδια θα πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατο, όπως είπε στον αδερφό της.
Έφυγε από το σπίτι γύρω στις 22.30, με σορτς και αθλητικά παπούτσια, και διέσχισε με το ποδήλατο την ήσυχη πόλη περνώντας μπροστά από την εκκλησία στην κεντρική λεωφόρο. Μπροστά στην εκκλησία είχε παρκάρει ένα ταλαιπωρημένο και τρακαρισμένο στέισον βάγκον, μπλε ή πράσινο, με πινακίδες Μιζούρι, και μέσα του βρίσκονταν 3 άντρες. Ο οδηγός του αυτοκινήτου φάνηκε να μιλάει στη Τζίνα, η οποία προς στιγμή σταμάτησε κι αμέσως μετά (ίσως επειδή αντιλήφθηκε κίνδυνο) συνέχισε με το ποδήλατό της κι έστριψε σε ένα μικρότερο δρόμο, όπου συνάντησε για λίγο τον φίλο της. Λίγο αργότερα, δύο 12χρονοι μάρτυρες άκουσαν τη Τζίνα να ουρλιάζει «βοήθεια» και είδαν ένα όχημα να στρίβει προς τον εθνικό αυτοκινητόδρομο. Κανείς δεν την είδε ούτε την άκουσε ξανά από τότε. Το ποδήλατό της, ένα κοριτσίστικο ποδήλατο με δέκα ταχύτητες, βρέθηκε αργότερα 5 τετράγωνα από το σπίτι της. Ποτέ δεν βρέθηκε κανένα άλλο σημάδι της.
Ο υπαστυνόμος της βάρδιας, ένας άνθρωπος γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη, έλαβε την κλήση για το παρατημένο ποδήλατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αργότερα, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, η μητέρα της Τζίνα ξύπνησε και πήγε να κοιτάξει αν η κόρη της είχε γυρίσει στο σπίτι. Όταν είδε το δωμάτιό της άδειο και το κρεββάτι άθικτο, κάλεσε την τοπική αστυνομία. Ο υπαστυνόμος συνδύασε το παρατημένο ποδήλατο και την εξαφάνιση της Τζίνα με τους τρεις άντρες που την είχαν δει να μιλάει μπροστά στην εκκλησία και συμπέρανε ότι κατά πάσα πιθανότητα είχε απαχθεί από αυτούς.
Μέχρι να ξημερώσει, είχαν ειδοποιηθεί οι αστυνομικές αρχές της κομητείας, της πολιτείας και το FBI. Το επόμενο πρωί η πόλη γέμισε με αφίσες της Τζίνα. Οι κάτοικοι είχαν τρομοκρατηθεί, άρχισαν να ερευνούν άδεια κτίσματα και οικόπεδα στην πόλη, οργάνωσαν πορείες και αργυπνίες. Οι αφίσες της τοιχοκολλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Σεντ Λούις, αλλά οι μέρες και τα χρόνια περνούσαν χωρίς καμιά εξέλιξη.
Το 1995, ένας ντετέκτιβ των Ανθρωποκτονιών του Σεντ Λούις ερευνούσε μια άλλη υπόθεση αρχείου, τη δολοφονία μιας 14χρονης έφηβης που είχε διαπραχθεί το 1975. Ανακάλυψε ότι ο αρχικός πληροφοριοδότης σε εκείνη την υπόθεση ήταν ένας 14χρονος τότε έφηβος ονόματι Ντάνι Ουίλιαμς. Καθώς ο ντετέκτιβ εξέταζε το ιστορικό του, ανακάλυψε ότι ο Ουίλιαμς είχε εκτίσει ποινή όχι μόνο για βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού το 1979, αλλά τώρα βρισκόταν στη φυλακή ισόβια για τον βιασμό και τον σοδομισμό ενός 10χρονου κοριτσιού στο 1989. Το όνομα Ουίλιαμς θα εμφανιζόταν σύντομα σε άλλη μια υπόθεση δολοφονίας.
Το 1996, ένας άντρας που πέθαινε από καρκίνο και επιπλοκές του Aids, ο Μπράιαν Σκουάιρς, εξομολογήθηκε στους νοσοκόμους του ότι ο ίδιος κι ένας φίλος του, ο Ντάνι Ουίλιαμς, εμπλέκονταν στην απαγωγή και τη δολοφονία της Τζίνα Μπρουκς. Ο Σκουάιρς είπε ότι ήταν ο οδηγός του στέισον βάγκον που απήγαγε τη Τζίνα, ενώ ο Ουίλιαμς κράτησε την κοπέλα στο πίσω κάθισμα και τη σκότωσε. Ο Σκουάιρς ανέφερε επίσης ότι, μαζί με τον Ουίλιαμς, συμμετείχε και σε άλλα σεξουαλικά εγκλήματα (αλλά η ομολογία του για συμμετοχή σε ορισμένα από αυτά που εξετάστηκαν αργότερα αποδείχθηκε αναληθής). Δυστυχώς, η ομολογία του Σκουάιρς για τη δολοφονία της Τζίνα δεν έγινε στην αστυνομία, αλλά στους νοσοκόμους του, που δεν την ανέφεραν στις αρχές, κρίνοντας ότι ο ετοιμοθάνατος ασθενής δεν είχε καθαρό μυαλό.
Ντετέκτιβ από το Σεντ Λούις, το Φρέντερικτάουν και το FBI συνεργάστηκαν και βρήκαν ότι το τρίτο άτομο στο στέισον βάγκον το βράδυ της απαγωγής της Τζίνα ήταν ο Τίμοθι Μπέλιου. Ο Μπέλιου κατηγορήθηκε για φόνο δεύτερου βαθμού στην υπόθεση της Τζίνα, αφού είπε στους ανακριτές ότι είδε τον Ουίλιαμς να σκοτώνει την Τζίνα, την οποία στη συνέχεια είχαν θάψει σε ένα μεγάλο οικόπεδο του πατέρα του. Οι ντετέκτιβ ανακάλυψαν επίσης ότι ο αδερφός του Ουίλιαμς είχε έναν στενό φίλο που έμενε πολύ κοντά στο σπίτι της Τζίνα και ο Ουίλιαμς σύχναζε στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Ουίλιαμς συμφώνησε να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους για την υπόθεση της Τζίνα, αλλά τα αποτελέσματα δεν οδήγησαν σε τελεσίδικο συμπέρασμα. Η υπόθεση βιασμού και σοδομισμού του 1989, για την οποία βρισκόταν τώρα στη φυλακή, είχε συμβεί ένα μήνα μετά την απαγωγή της Τζίνα.
Στη συνέχεια, ο Μπέλιου κατηγορήθηκε ότι είπε πολλές φορές ψέματα στους πράκτορες του FBI σχετικά με τη θέση των λειψάνων της Τζίνα (Το FBI έφτασε να χρησιμοποιήσει ένα μέντιουμ που είπε ότι η Τζίνα θα βρεθεί στον πάτο ενός λατομείου. Τα νερά που είχαν λιμνάσει σε ένα κοντινό λατομείο στραγγίστηκαν, αλλά τα λείψανα της Τζίνα δε βρέθηκαν). Ο Μπέλιου παραδέχτηκε τα ψέματά του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών (αργότερα καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση σε ένα 7χρονο κορίτσι). Αλλά οι ιστορίες του συνέχιζαν να αλλάζουν και να καταρρέουν και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.
Ενώ περνούσαν τα χρόνια, οι ανακριτές προσπαθούσαν να συνδέσουν τον Ουίλιαμς με το έγκλημα. Το FBI στράφηκε σε μια ασυνήθιστη τακτική. Γνωρίζοντας καλά ότι οι τρόφιμοι των φυλακών έχουν συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς όταν πρόκειται για εγκλήματα με θύματα παιδιά, έφτιαξε μια βιντεοκασέτα που περιέγραφε λεπτομερώς την υπόθεση της Τζίνα και ζητούσε πληροφορίες. Η κασέτα μοιράστηκε στις φυλακές του Μιζούρι και εμφανίστηκαν πάλι τα ίδια ονόματα: Σκουάιρς και Ουίλιαμς.
Τελικά, το 1998, εννέα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Τζίνα, ο Ντάνι Ουίλιαμς κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της. Ο Ουίλιαμς δήλωσε αθώος. Στη συνέχεια, το 2003, η κατηγορία της δολοφονίας αποσύρθηκε. Η Εισαγγελία δεν διακινδύνεψε τη δίωξή του με μια ενδεχόμενη αθώωση λόγω ανεπαρκών στοιχείων, διότι σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσε να διωχθεί και πάλι για το ίδιο έγκλημα, αν προέκυπταν νέα στοιχεία. «Το αδίκημα είναι τόσο συγκλονιστικό, ώστε η δίωξη πρέπει να προχωρήσει μόνο όταν τα στοιχεία είναι επαρκή για να διασφαλιστεί η πιθανότητα καταδίκης», είπε ο εισαγγελέας. Αφού ο Ουίλιαμς βρίσκεται ήδη ισόβια στη φυλακή, ο χρόνος που περνάει ευνοεί τις Αρχές για να συνεχίσουν να συλλέγουν στοιχεία.
Όμως μια κατηγορία για δολοφονία από πρόθεση θα μπορούσε να σημαίνει για τον Ουίλιαμς τη θανατική ποινή. Οποιεσδήποτε ελπίδες να ομολογήσει ίσως εξαρτηθούν από μια συμφωνία με τους εισαγγελείς. Οι ντετέκτιβ της αστυνομίας πιστεύουν ότι ο Ουίλιαμς μπορεί να συνδέεται με έως και 12 δολοφονίες σε όλη την κομητεία.
Ο Ντάνι Ουίλιαμς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές του Τζέφερσον Σίτυ. Δεν δικαιούται αποφυλάκιση υπό όρους μέχρι το 2039.
«Η υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας της Τζίνα Μπρουκς είναι ακόμα ενεργή, δε θα την κλείσουμε ποτέ», λέει η αστυνομία του Φρέντερικτάουν. «Κάθε φορά που προβάλλουμε μια ιστορία για την Τζίνα, δεχόμαστε πολλές πληροφορίες. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, ποτέ δεν ξέρεις ποια πληροφορία μπορεί να αξιοποιηθεί και να κάνει τη διαφορά».