- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ελ Σαλβαδόρ: Οι δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις στη χώρα που τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Απρίλιο του 2022, ο πόλεμος με τις συμμορίες ναρκωτικών, οι καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το Σαλβαντόρ βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από τον Απρίλιο έχουν πραγματοποιηθεί 44.937 συλλήψεις, 1.038 κατασχέσεις όπλων και 1.235 κατασχέσεις οχημάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η κυβέρνηση της χώρας, μετά από εντολή του νομοθετικού σώματος, προχωρεί σε άρση του Συντάγματος προκειμένου να διευκολυνθεί η εξάρθρωση συμμοριών ναρκωτικών τα μέλη των οποίων θα δικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάσχεση 44.000 «μερίδων» κοκαΐνης και 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ωστόσο ότι ανάμεσα στα άτομα που κρατούνται υπάρχουν αθώοι, και ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες: ήδη πάνω από 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα μπουντρούμια όπου σωρεύονται οι χιλιάδες των συλληφθέντων.
Η κυβέρνηση του Ναγίμπ Μπουκέλε είναι αποφασισμένη να φτάσει ως το τέλος της εν λόγω επιχείρησης και επιβεβαιώνει ότι συνέλαβε τον επιλεγόμενο «Κίνδυνο» έναν από τους αρχηγούς της συμμορίας της Mara Salvatrucha (MS-13). Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα που απέβαλε πριν από δύο χρόνια σύρθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι έκανε έκτρωση και καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για μια 21χρονη από αγροτική περιοχή η οποία το 2020 μεταφέρθηκε στα Επείγοντα με μητρορραγία για να συλληφθεί αμέσως μετά και να δικαστεί στη συνέχεια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως». Στο Σαλβαντόρ η διακοπή της κύησης είναι παράνομη ακόμα και σε περίπτωση βιασμού και αιμομειξίας, ενώ οι αποβολές καταγράφονται ως «ύποπτες». Στις σαλβαδοριανές φυλακές κρατούνται εννέα γυναίκες που υπέστησαν αποβολή.
Το Σαλβαντόρ έχει, παρά το σύστημα της προεδρευόμενης δημοκρατίας, μακρά ιστορία αυταρχικών καθεστώτων. Αλλά, από το 1992 όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος -αφήνοντας πίσω του 75.000 νεκρούς- η χώρα εξαφανίστηκε από τις ευρωπαϊκές ειδήσεις. Με την κατάπαυση του πυρός του 1992, οι επαναστάτες και η κυβέρνηση του προέδρου Αλφρέντο Κριστιάνι, της Εθνικιστικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA), υπέγραψαν «Συμφωνία ειρήνης» η οποία κατέστησε παράνομες τις ακροδεξιές ομάδες θανάτου, τις οποίες τροφοδοτούσε η αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να επακολουθήσει κάθαρση και εκδημοκρατισμός.
Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2019, πρόεδρος εξελέγη από τον πρώτο γύρο ο δεξιός Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουνίου 2019.