- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σρι Λάνκα: Τι ρόλο παίζει η Κίνα στην χρεοκοπία της;
Τα αδέλφια που κυβέρνησαν με πυγμή τη χώρα του Ινδικού και τώρα είναι φυγάδες, οι δύο Ρατζαπάκσα, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, ήθελαν να αναπτύξουν το νησί και έκλεισαν λεόντειο συμφωνία με την κυβέρνηση του Πεκίνου.
Το γεγονός ότι η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της είναι μεν αποτέλεσμα νεποτισμού και κακοδιαχείρισης αλλά οφειλέται και στις συμφωνίες που κλείνει το Πεκίνο.
Η Σρι Λάνκα είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Ήδη από την αρχή της χρονιάς η χώρα είχε μια μεγάλη κατάρρευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και μια πραγματική δυσκολία να εξυπηρετήσει το μεγάλο εξωτερικό της χρέος. Ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2020 και τα μέσα Μαρτίου 2022 τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 70%. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος που συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της ισοτιμίας.
Στο μεταξύ η χώρα αντιμετώπιζε μεγάλη υποχώρηση των τουριστικών εσόδων (και του τουριστικού συναλλάγματος: Από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και 3,6 το 2019, η πανδημία σήμαινε ότι έπεσαν στα 682 εκατομμύρια το 2020 και τα 534 το 2021). Οι μεγάλες πληρωμές για το χρέος σήμαιναν επίσης μια απομείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Η απάντηση της κυβέρνησης να περιοριστούν οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών χημικών λιπασμάτων, για να περιοριστεί η φυγή συναλλάγματος, οδήγησε και σε μείωση της αγροτικής παραγωγής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη κατά των Ρατζαπάκσα των οποίων ακόμα και οι οπαδοί τους κατηγορούν για κακοδιαχείριση.
Η κινεζική παγίδα χρέους στη Σρι Λάνκα
Η Κίνα χρησιμοποίησε την ύπουλη «Διπλωματία της παγίδας του χρέους» για να κερδίσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του έθνους και να κρατήσει όμηρο την οικονομία της. Οι πόλεις λιμάνι Hambantota και Colombo έχουν μισθωθεί στην Κίνα για 100 χρόνια. Η Κίνα είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στη Σρι Λάνκα, κατέχοντας περισσότερο από το 10 τοις εκατό του ανεξόφλητου εξωτερικού χρέους της Σρι Λάνκα το 2019», ανέφερε σε δήλωση η Red Lantern Analytica.
Πρόσθεσε ότι η Σρι Λάνκα έχει καταρρεύσει ως χώρα λόγω της οικονομικής καταστροφής που προκλήθηκε από την κακή διακυβέρνηση, την έλλειψη διαφάνειας, την παγίδα του κινεζικού χρέους και τη διαφθορά.
Ο λόγος του ΑΕΠ προς το χρέος της Σρι Λάνκα αυξάνεται συνεχώς από το 2010, όταν ξεκίνησε η οικονομική πτωτική πορεία του νησιωτικού έθνους, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η απότομη μείωση των εξαγωγών προκάλεσαν πλήρη οικονομική κρίση. το 2019.
Ο μεγάλος δανειστής
Η Κίνα είναι ήδη – από το 2017, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες – ο μεγαλύτερος δανειστής παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. « Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι από τα δάνεια που πρέπει να εξυπηρετηθούν εντός του 2022, με ένα ποσό που αγγίζει τα 35 δισ. δολάρια, το 40% αντιστοιχεί στην Κίνα. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι σταδιακά ολοένα μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών δανείων – που φτάνει σήμερα το 70% επί του συνόλου όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times – δεν κατευθύνεται απευθείας σε κράτη ή κεντρικές τράπεζες. Αντιθέτως, διοχετεύεται μέσω κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών, ειδικών επενδυτικών «εργαλείων», κοινοπραξιών και θεσμών του ιδιωτικού τομέα.
Έρχονται και άλλες χρεοκοπίες;
Προς την Κίνα, εξάλλου, 40 από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη χρωστούν ποσά ίσα ή μεγαλύτερα από το 10% του ΑΕΠ τους. Η Σρι Λάνκα, το Λάος, η Ζάμπια και η Μαλαισία είναι μερικά από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται προκειμένου να ενισχυθεί η παραπάνω θεωρία.
Την ίδια ώρα, τους τελευταίους έξι μήνες, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδυόμενων αγορών που βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να εκτοξεύονται σε επίπεδα χρεοκοπίας, και συγκεκριμένα 10 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πρόκειται για ομόλογα συνολικού ύψους 237 δισ. δολ., που έχουν εκδοθεί από 19 χώρες με συνολικό πληθυσμό πάνω από 900 εκατ. ανθρώπους. Ορισμένες όπως ο Λίβανος και η Σρι Λάνκα έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση και τώρα στο στόχαστρο των αγορών βρίσκονται ο Ισημερινός, η Αίγυπτος και η Τυνησία, η Γκάνα και το Πακιστάν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις ζώνες ώρας, πολλά διαφορετικά συστήματα και άλλα ωράρια ψηφοφορίας
Τι αναφέρουν πηγές της μυστικής ισραηλινής υπηρεσίας
Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο - Δίνουν μάχη για την επικράτηση οι υποψήφιοι
Στον «σιωπηλό θάνατο» της νομπελίστριας στοχεύει το Ιράν
Οι άνθρωποι 40-59 ετών φροντίζουν ταυτοχρόνως παιδιά και ηλικιωμένους γονείς
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.