Κοσμος

Αγώνας εναντίον των γαλλικών στην Αλγερία

Ο Kamel Daoud σχολιάζει την υπεθνικιστική πολιτική που ορίζει τους Γάλλους ως τον μεγαλύτερο εχθρό

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Kamel Daoud σχολιάζει την υπεθνικιστική πολιτική των Αλγερινών που ορίζει τους Γάλλους ως τον μεγαλύτερο εχθρό
© EPA/MOHAMED MESSARA

Αλγερία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την αντιγαλλική της στάση προωθώντας τα ιταλικά ως δεύτερη γλώσσα και καταργώντας τα γαλλικά.

H 60ή επέτειος της ανεξαρτησίας της Αλγερίας σημαδεύτηκε από εκδηλώσεις μίσους κατά των Γάλλων. Αν και η μετανάστευση από την Αλγερία στη Γαλλία παραμένει σταθερή -1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γαλλία έχουν αλγερινή καταγωγή- οι ισλαμιστές που έχουν επικρατήσει στην Αλγερία προπαγανδίζουν το αντιγαλλικό μίσος αναμοχλεύοντας αληθινά και φανταστικά γεγονότα από την εποχή της αποικιοκρατίας. Όπως γράφει στο περιοδικό “Le Point” ο Αλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ (γνωστός στο ελληνικό κοινό από το «Μερσώ, ο άλλος ξένος» και το «Ζαμπόρ ή Οι ψαλμοί»), η αλγερινή κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την αντιγαλλική της στάση προωθώντας τα ιταλικά ως δεύτερη γλώσσα και καταργώντας τα γαλλικά.

Ο Daoud σχολιάζει τον παραμερισμό της γαλλικής γλώσσας ως μια ακόμα εκδήλωση άρνησης της ιστορίας, ως μια μορφή αμνησίας και υπερμνησίας μαζί: οι Αλγερινοί μαθαίνουν και θυμούνται ό,τι χειρότερο έχει συμβεί μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ξεχνούν πολιτιστικές ανταλλαγές, γενναιοδωρία εκ μέρους της Γαλλίας, και επανορθώσεις - παραλλήλως, βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό αποκόπτοντας την πολιτική και την κουλτούρα τους από μια δημοκρατική χώρα. Σύμφωνα με τον Kamel Daoud, θεωρούν την Ιταλία νέο φίλο της χώρας, ενώ η Ισπανία παραείναι φιλομαροκινή· όσο για τη Γαλλία, εκτός από το αποικιακό παρελθόν, παραείναι καχύποπτη έναντι των ισλαμιστών. Αντιθέτως, η Βρετανία θεωρείται καλόβολη μιας και φιλοξενεί αδιαμαρτύρητα φανατικούς ισλαμιστές και τζιχαντιστές.

Ο Αλγερινός συγγραφέας χαρακτηρίζει αυτή τη στάση που διαχέεται στις μάζες των Αλγερινών «απόρριψη της διαφοράς και μισαλλοδοξία η οποία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της Αλγερίας.» «Μερικοί,» γράφει «ονειρεύονται την απο-αποικιοποίηση λες και η Αλγερία είναι ακόμα γαλλική αποικία. Άλλοι έχουν εμπλακεί σε ένα είδος αντι-σταυροφορίας εναντίον της Δύσης την οποία εκπροσωπεί η Γαλλία με το κοσμικό της κράτος.» «Δείχνουμε τον Κακό,» συνεχίζει στο άρθρο του στο ’’Le Point’’, «μαστορεύοντας την ιστορία στα μέτρα μας […] Τώρα θέλουμε να αποκλείσουμε τη γαλλική γλώσσα για να εξυμνήσουμε τα αραβικά και την αραβική μας ταυτότητα. Ποια αραβικότητα; Η αραβικότητα είναι μια φαντασίωση.» Πράγματι, οι περισσότεροι Αλγερινοί μιλάνε διαλέκτους· οι δε Βερβέροι μιλάνε βερβερικά και δεν θεωρούν τον εαυτό τους «Άραβα». «Η γλώσσα της Αλγερίας,» καταλήγει ο Daoud, «είναι η γλώσσα της άρνησης· της άρνησης του Άλλου και τηα φαντασίωσης του εαυτού. Ο “αγώνας” εναντίον των γαλλικών είναι εργαλείο επίθεσης, όπλο της καθιστικής αντι-σταυροφορίας των ισλαμιστών και ενός αντιαποικιακού αγώνα που έχει υπερβεί την ημερομηνία λήξης του κατά 60 ολόκληρα χρόνια.»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.