Κοσμος

Κλείνει τη Δευτέρα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1

Τι μέτρα παίρνουν οι Γερμανοί;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλείνει τη Δευτέρα ο Nord Stream 1
Φυσικό Αέριο © ΕPA Pool

Φυσικό Αέριο: Κλείνει την Δευτέρα ο Nord Stream 1. 

Από τη Δευτέρα κλείνει για 10-14 ημέρες για εργασίες συντήρησης και ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1 και υπάρχει μια αγωνία αν η Gazprom θα ανοίξει και πάλι τις βάνες την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Ειδικοί από την Γερμανική Υπηρεσία Δικτύων προετοιμάζονται πάντως, για ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να διακόψει εντελώς την παροχή αερίου, πιέζοντας για την άρση των κυρώσεων.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει στο 40% της συμφωνημένης ποσότητας, την παροχή, μέσω του Νord Stream 1 ,σε μια περίοδο που οι χώρες μέλη της ΕΕ προσπαθούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% ως τον Νοέμβριο. Σήμερα, η πληρότητα είναι γύρω στο 54% κατά μέσο όρο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ποσότητες αερίου που λείπουν, μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, από άλλες πηγές.

Όσο για τις τιμές του φυσικού αερίου; Ξεπέρασαν τα 185 ευρώ τη μεγαβατώρα-δηλαδή έχουν επταπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

Γερμανία: Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει!», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου το προσεχές διάστημα, εφόσον η Ρωσία διακόψει την παροχή και διαβεβαίωσε ότι «η διασφάλιση της σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου αποτελεί αυτή τη στιγμή την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», προκειμένου να μην χρειαστεί περιορισμός της χρήσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

«Οι φιλόδοξοι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μεγάλη ταχύτητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προμήθεια ενέργειας», δήλωσε ο κ. Σολτς από την Διεθνή Έκθεση Βιοτεχνίας που πραγματοποιείται στο Μόναχο και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να εξασφαλίσει την επάρκεια της βιομηχανίας σε φυσικό αέριο, παρά τα προβλήματα στην προμήθεια από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη ενεργειακού εφοδιασμού ουδέτερου ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

H γερμανική Handelsblatt γράφει χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία απειλείται με έναν δραματικό χειμώνα, λόγω της πιθανής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου», γράφει οικονομική εφημερίδα: «Ειδικά οι καταναλωτές απειλούνται με τεράστιες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Αλλά και οι εταιρείες θα πληγούν σκληρά. Τα ινστιτούτα αναμένουν ότι η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί μεταξύ 6% και 12%,αν δεν παρέχεται πλέον φυσικό αέριο». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπολογίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια στη Γερμανία «θα πληρώσει επιπλέον 5.000 ευρώ για ενέργεια ,το χειμώνα που έρχεται».

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, κατεβαίνουν οι θερμοστάτες που ζεσταίνουν νερό, χαμηλώνει η ένταση στα φώτα του δρόμου και κλείνουν πισίνες, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η ανεπάρκεια ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής από τις κατοικίες μέχρι τις βιομηχανίες και από τα κτίρια γραφείων έως τα κέντρα ψυχαγωγίας.

Οι δημοτικές αρχές ορισμένων πόλεων έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα. Η Λαν-Ντιλ κοντά στη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κλείσει την παροχή ζεστού νερού στα 86 σχολεία και στα 60 γυμναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.