Κοσμος

Γιατί η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την δολοφονία Άμπε

«Εξοργισμένος» δηλώνει ο Μπολσονάρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Μπολσονάρου: Κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος στην Βραζιλία για τον Σίνζο Άμπε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε «οργή και θλίψη» για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και ανακοίνωσε ότι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία.

Ο Μπολσονάρο αποκάλεσε τον Άμπε, «έναν λαμπρό ηγέτη και σπουδαίο φίλο της Βραζιλίας», αναρτώντας μια φωτογραφία του ιδίου με τον Άμπε στο Twitter και κάλεσε «μια τέτοια αδικαιολόγητη αγριότητα» να τιμωρηθεί αυστηρά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας συναντήθηκε με τον Άμπε πολλές φορές στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Οσάκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019 και ταξίδεψε στην Ιαπωνία για επίσημη επίσκεψη αργότερα εκείνο το έτος.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ιαπωνίας», τόνισε ο Μπολσονάρου.

Βραζιλία: Ο μεγαλύτερος πληθυσμός εκτός Ιαπωνίας

Σήμερα, η Βραζιλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως κοινότητα ιαπώνων εκτός Ιαπωνίας, η οποία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα.

Το τέλος της φεουδαρχίας στην Ιαπωνία προκάλεσε μεγάλη φτώχεια στον αγροτικό πληθυσμό, έτσι πολλοί Ιάπωνες άρχισαν να μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, οι προοπτικές για τους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες ήταν περιορισμένες, ίδιως σε ΗΠΑ και Αυστραλία. 

H αρχή έγινε όταν η βιομηχανία καφέ στη Βραζιλία μεγαλώνε υπερβολικά και η αυξανόμενη ανάγκη για εργατικά χέρια ώθησε την τότε κυβέρνηση της χώρας να ανοίξει λιμάνια για τη μετανάστευση.

Έτσι, στις 18 Ιουνίου 1908, οι πρώτοι Ιάπωνες μετανάστες έφθασαν στη Βραζιλία, με το Kasato Maru. Μια νέα εποχή ήταν έτοιμη να ξεκινήσει για τον πολιτισμό και την εθνότητα της Βραζιλίας, αλλά η μονιμότητα δεν ήταν πρωτίστως στο μυαλό των νεοαφιχθέντων εργαζομένων που είχαν ανταποκριθεί στην έκκληση μιας συμφωνίας μετανάστευσης Ιαπωνίας-Βραζιλίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φανταστεί το ταξίδι τους ως προσωρινή προσπάθεια - έναν τρόπο να επιτύχουν ευημερία πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ωστόσο παρέμειναν στην χώρα και δημιούργησαν την μεγαλύτερη κοινότητα εκτός της πατρογονικής τους εστίας. 

Η έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 ξεκίνησε μια έκρηξη στη μετανάστευση των Ιαπώνων στη Βραζιλία. έτσι ώστε μεταξύ 1917 και 1940 πάνω από 164.000 Ιάπωνες ήρθαν στη Βραζιλία, το 75% από αυτούς πήγαν στο Σάο Πάολο , όπου βρίσκονταν οι περισσότερες φυτείες καφέ. 

Με πληροφορίες από Reuters