Κοσμος

Δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Άμπε (βίντεο και φωτό)

Βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίνζο Άμπε
Σίνζο Άμπε © ΕPA Pool

Πυροβολήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα, δεν παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Γιος πρώην υπουργού, εγγόνος πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο Σίνζο Άμπε έγινε τον Νοέμβριο του 2019 ο  μακροβιότερος επικεφαλής στην ιστορία της χώρας με 2.887 ημέρες στην πρωθυπουργία ξεπερνώντας τον Ταρό Κατσούρα (1848-1913) ο οποίος παρέμεινε στην ίδια θέση 2.886 ημέρες.

Ο Άμπε γεννήθηκε στο Τόκιο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 και κατάγεται από πολιτική οικογένεια του νομού Γιαμαγκούτσι στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου Χονσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νομό Γιαμαγκούτσι κατάγονται και οι 4 μακροβιότεροι πρωθυπουργοί: Σίνζο Άμπε, Ταρό Κατσούρα, Εϊσάκου Σάτο (1901-1975) και Χιρομπούμι Ιτό (1841-1909).

Ο Σίνζο Άμπε έγινε το 2006 σε ηλικία 52 ετών ο νεώτερος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά τον Φουμιμάρο Κονόε (1891-1945) ο οποίος είχε αναλάβει το ίδιο αξίωμα σε ηλικία 49 ετών. Είχε παραιτηθεί το 2007 για λόγους υγείας και εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός το 2012. Το 2020 δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν πτωτικές για τον ίδιο και η υγεία του εύθραστη (λόγω ελκώδους κολίτιδας) αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Ο Άμπε θεωρείτο «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Παρότι ο ίδιος φιλελεύθερος σε πολλές από τις προσεγγίσεις του στην πολιτική, διατηρούσε τον ιαπωνικό εθνικισμό σε κάθε ευκαιρία επισκεπτόμενος συχνά πυκνά το αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι επισκέψεις του μάλιστα προκαλούσαν την οργή των γειτόνων του στην Ασία, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που βίωσαν την ιαπωνική κατοχή.

Παρότι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας δεν κατάφερε να επιτύχει την πολυπόθητη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Πιο γνωστός έγινε όμως για το μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε τα λεγόμενα «Αμπενόμικς» τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2013 σε μια προσπάθεια να ξεφύγει η Ιαπωνία από μια δεκαπενταετία αποπληθωρισμού. Βασίζονταν στο τρίπτυχο: νομισματικά μέτρα στήριξης, δημοσιονομική ευελιξία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα αμάγαλμα πολιτικής που κατάφερε για μεγάλο διάστημα να διατηρήσει την Ιαπωνία σε τροχιά ανάπτυξης πάρα το γεγονός ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.