Κοσμος

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Όσα είπε στο διάγγελμά του

Οι πιθανοί διάδοχοι

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπόρις Τζόνσον: Η παραίτηση μετά τις πολιτικές εξελίξεις, το διάγγελμα, το τηλεφώνημα στη βασίλισσα Ελισάβετ και τα φαβορί

Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνθηκε στον λαό της Βρετανίας με ένα διάγγελμα που ξεκίνησε στις 14:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (7/7), για να ανακοινώσει και επίσημα την παραίτησή του, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι τον ψήφισαν και βρέθηκαν στο πλευρό του. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι όποιος κι αν είναι ο διάδοχός του θα χαίρει σεβασμού και υποστήριξης από τον ίδιο. «Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», είπε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας τη λύπη του για την παραίτησή του αυτή.

Ο Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε τον λαό για την «απίστευτη εντολή διακυβέρνησης» που του έδωσε πριν από τρία χρόνια, ενώ απηύθυνε το διάγγελμά του έχοντας κοντά του -αλλά εκτός πλάνου- τη σύζυγό του Κάρι και το μικρότερο παιδί τους. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην επίτευξη του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη... στη διεκδίκηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο. Για το ότι ξεπέρασε η χώρα την πανδημία, για την ταχύτερη εξάπλωση των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες για την ηγεσία της Δύσης στο να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

Επιπλέον, απευθύνθηκε και στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται. Θέλησε να πει στους Ουκρανούς ότι ακόμη και μετά την παραίτησή του, το «Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους».

«Τις τελευταίες ημέρες προσπάθησα να πείσω τους συναδέρφους μου ότι θα ήταν εκκεντρικό να αλλάξουμε ηγέτη, όταν προσφέρουμε τόσα πολλά, όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη εντολή και όταν είμαστε μόνο μερικές μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις», είπε σε άλλο σημείο ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «λυπάμαι που δεν πέτυχαν αυτά τα επιχειρήματα. Είναι οδυνηρό που δεν μπόρεσα ο ίδιος να πετύχω τόσα πρότζεκτ. Αλλά όπως είδαμε στο Westminster, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό».

 Αναφερόμενος στον διάδοχό του, είπε: «Σε αυτόν τον νέο ηγέτη… λέω πως θα σας στηρίξω όσο μπορώ» και συνέχισε: «Και σε εσάς, το βρετανικό κοινό. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα ανακουφιστούν και ίσως αρκετοί που θα απογοητευτούν επίσης. Και θέλω να ξέρετε πόσο λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του με ένα σύντομο διάγγελμα. 

O νέος υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι λέει ότι η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη και πρέπει να αφήσει την πρωθυπουργία. Δύο μέρες μετά την προαγωγή του από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Οικονομικών, ο κ. Ζαχάουι έστειλε επιστολή στην οποία εκθέτει την κατάσταση στην κυβέρνηση και γράφει ως κατακλείδα ότι  «η χώρα αξίζει κυβέρνηση που είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και δρα με ακεραιότητα. Κε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε στην καρδιά σας ότι το σωστό είναι να φύγετε τώρα».

Μπόρις Τζόνσον - Βρετανία: Οι νέες παραιτήσεις και οι αιχμές κατά του πρωθυπουργού

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας, Μισέλ Ντόνελαν. «Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας, Μισέλ Ντόνελαν, δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί. «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση ... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Μπόρις Τζόνσον: Αύξηση για τη λίρα μετά τις πληροφορίες για παραίτηση

Η είδηση ​​της επικείμενης παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών πυροδότησε αύξηση της αξίας της λίρας. Λίγα λεπτά μετά την εμφάνιση των δραματικών εκθέσεων από την Ντάουνινγκ Στριτ , το νόμισμα αυξήθηκε 0,5 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στο 1,1976 δολάριο - σκαρφαλώνοντας από τα χαμηλά δύο ετών.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δείκτης FTSE 250 με εστίαση στην εγχώρια αγορά σημείωσε υψηλό επίπεδο μετά τη δημοσιοποίηση των αναφορών.

Μπόρις Τζόνσον: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοί του

Ο υπουργός των Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, είναι τα δύο πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να τον διαδεχθούν.

Ο Σουνάκ είχε μια μετέωρη άνοδο από τα hedge funds σε φύλακα των οικονομικών της χώρας σε μια εποχή μεγάλου οικονομικού σοκ. Η Τρας είναι η ψηφοφόρος του Bremain, δηλαδή της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα υπεύθυνος για την αναμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός ΕΕ.

Ως βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ, ο Σουνάκ έχει επίσης μια δεξαμενή υποστήριξης μεταξύ των συναδέλφων των βόρειων Τόρις — και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο. Υπηρέτησε ως υπουργός κοινοτήτων μαζί με τον Τζέικ Μπέρι, αρχηγό μιας επιρροής κοινοβουλευτικής ομάδας βουλευτών του Βορρά. Ο Σουνάκ και η Τρας ταιριάζουν αρκετά ομοιόμορφα όταν πρόκειται για προσόντα. Ωστόσο, και οι δύο τρέχοντες ρόλοι τους συνοδεύονται από προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη λάμψη τους.

 Ο Σουνάκ, ο γλαφυρός και χαμογελαστός υπουργός, έχει αφήσει το στίγμα του παρά τη σχετική απειρία. Μέσα σε εβδομάδες από την ανάληψη του ρόλου, αναζήτησε έκτακτη οικονομική υποστήριξη για τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας που επλήγησαν από την πανδημία, μετατρέποντάς τον σε ένα οικείο όνομα μέσα σε μια νύχτα.

Οι προσωπικές του αξιολογήσεις ξεπέρασαν σύντομα εκείνο του Τζόνσον και η φήμη του για την ικανότητά του τον χάρισε επαίνους μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους θαυμάζουν επίσης τη σκληρή του στάση απέναντι στους περιορισμούς για τον COVID, τη διεθνή βοήθεια και τη φαινομενική αμφιθυμία ως προς την ατζέντα του Τζόνσον. Ωστόσο, η συγκατάθεσή του στην επιβολή νέων αυξήσεων φόρων για την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τη χρηματοδότηση του τραγικού συστήματος κοινωνικής περίθαλψης της Αγγλίας θέτει υπό αμφισβήτηση τα παραδοσιακά διαπιστευτήρια των Τόρις που είναι τόσο πρόθυμος να διαφημίσει. Η Τρας έχει λάβει παρόμοια θέση σχετικά με τον COVID, αλλά δεν είχε τόσο δραστικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις και επομένως είναι λιγότερο εκτεθειμένη.

 Σε αντίθεση με τον Σουνάκ, η Τρας είναι μια από τις πιο έμπειρες υπουργούς του Τζόνσον. Υπηρετεί συνεχώς στο υπουργικό συμβούλιο από το 2014, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερέζα Μέι και τώρα τον Τζόνσον - επιδεικνύοντας την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις ιδεολογικές διακυμάνσεις του κόμματος των Τόρις.

Οι πρώτες της εμφανίσεις στα τμήματα δικαιοσύνης και περιβάλλοντος επικρίθηκαν ευρέως, αλλά έχει καταφέρει να ανατρέψει τη ρότα από τότε — τουλάχιστον στα μάτια των μελών των Τόρις.

Βρίσκεται σταθερά υψηλά στις δημοσκοπήσεις στην τακτική έρευνα των αναγνωστών του ConservativeHome και τώρα έχει απολαύσει έναν ολόκληρο χρόνο ως η υπουργός με την υψηλότερη βαθμολογία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ως γραμματέας διεθνούς εμπορίου, μια θέση που κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Τρας ήταν στο στοιχείο της, πετούσε σε όλο τον κόσμο και μιλούσε για την ελευθερία της Βρετανίας να ανθίσει εκτός ΕΕ. Το να γίνει υπουργός Εξωτερικών της επιτρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο ανοδικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδο-Ειρηνικό και στο να μιλάει σκληρά προς την κατεύθυνση της Κίνας και της Ρωσίας. 

Μάικλ Γκόουβ

Ο 56χρονος πρώην δημοσιογράφος ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το Brexit. Από τον Σεπτέμβριο είναι υπουργός Οικισμού και Κοινοτήτων, αρμόδιος να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Τζόνσον για την αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γκόουβ είχε ήδη διεκδικήσει δύο φορές την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, το 2016 και το 2019, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

 

Τζέρεμι Χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, ηττήθηκε από τον Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ηγεσία των Συντηρητικών, όπου προέβαλε το προφίλ της «σοβαρής» εναλλακτικής λύσης. Ο Χαντ, συμφοιτητής του Τζόνσον και του Ντέιβιντ Κάμερον στην Οξφόρδη, δίδασκε αγγλικά στην Ιαπωνία και μιλά άπταιστα ιαπωνικά. Είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα υγείας. Προωθεί την εικόνα του «συμπαθητικού φίλου» αλλά πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει «χάρισμα».

 

Σατζίντ Τζάβιντ

Ο υπουργός Υγείας, γιος ενός Πακιστανού μετανάστη, οδηγού λεωφορείου, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον αλλά παραιτήθηκε το 2020. Έχει αφηγηθεί ότι αντάλλαξε χειραψία με τη Μάργκαρετ Θάτσερ όταν ήταν μικρός. Ο 52χρονος Τζάβιντ ψήφισε το 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, λόγω των οικονομικών πλεονεκτημάτων αυτής της σχέσης, όμως κατόπιν τάχθηκε υπέρ του Brexit.

 

Πρίτι Πατέλ

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, 49 ετών, είναι η πιο συντηρητική από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα. Υποστήριξε με θέρμη το Brexit και καταψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Η Πατέλ γεννήθηκε στο Λονδίνο και οι γονείς της κατάγονται από την Ουγκάντα και την Ινδία. Υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό αλλά, παρά τις υποσχέσεις της, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν διαπλέοντας τη Μάγχη αυξήθηκε. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα.