Κοσμος

Η NASA κατηγορεί την Κίνα ότι θέλει να καταλάβει την Σελήνη

Τι υποστηρίζει ο διοικητής της υπηρεσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA: Καβγάς με την Κίνα για την «κατάληψη» της Σελήνης
Σελήνη © Pixabay

Η NASA κατηγορεί την Κίνα για οργάνωση στρατιωτικού διαστημικού προγράμματος για έλεγχο της Σελήνης.

Μιλώντας στην Bild, ο επικεφαλής της Nasa, Bill Nelson προειδοποιεί πως «υπάρχει ένας νέος αγώνας δρόμου στο διάστημα - αυτή τη φορά με την Κίνα».

Οι πρώτοι αστροναύτες της Nasa πρόκειται να ταξιδέψουν στο φεγγάρι το 2025 - ανάμεσά τους και μια γυναίκα για πρώτη φορά. Αλλά τα σχέδια του Πεκίνου πάνε ήδη παραπέρα: η Κίνα σχεδιάζει τη δική της βάση στο φεγγάρι - μαζί με τη Ρωσία. Θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2035. Αν αυτό πετύχει, οι "ταϊκοναύτες" -όπως ονομάζονται οι αστροναύτες από την Κίνα- θα μπορούσαν να διεξάγουν πειράματα στο φεγγάρι από το 2036.

Ο επικεφαλής της NASA δεν αισθάνεται άνετα με αυτό. «Πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το αν η Κίνα προσγειωθεί στο φεγγάρι και πει, είναι δικό μας τώρα, και μείνετε έξω».

Ειδικά ο νότιος πόλος της σελήνης αμφισβητείται έντονα: υπάρχουν υποψίες ότι εκεί υπάρχουν κοιτάσματα νερού που θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων πυραύλων.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος ελέγχει τη νότια πλευρά του φεγγαριού έχει μια σημαντική βάση στο διάστημα. Και πιθανώς δύναμη.

Για τον διοικητή της ΝΑSA σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές: «Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι ένα στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα». Ο ίδιος ήταν αστροναύτης στο διάστημα πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Τι λέει το Πεκίνο

Το Πεκίνο δεν αντιμετώπισε με αδιαφορία αυτές τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε «Η ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας της Κίνας είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από το κράτος. Τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα της δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο αντικείμενο κριτικής και κατηγοριών. Η Κίνα πάντοτε προωθούσε την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα στο Διάστημα και είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους προσπάθεια στρατικοποίησης και έναρξης μιας διαστημικής κούρσας εξοπλισμού».

Η Συνθήκη για το Διάστημα

Η Συνθήκη για το Διάστημα που ισχύει από το 1967 για τις 111 χώρες που την έχουν αποδεχθεί, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία, απαγορεύει σε οποιοδήποτε χώρα να κηρύξει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο Σώμα. Απαγορεύει επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ουράνια σώματα και προβλέπει ότι η πρόσβαση στο Διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη.

Το πρόγραμμα Artemis που υλοποιεί τώρα η NASA προβλέπει αποστολή πληρώματος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2024 και αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης γύρω στο 2025.

Η Κίνα προγραμματίζει ρομποτικές αποστολές στο νότιο πόλο της Σελήνης εντός της δεκαετίας με την προοπτική για αποστολές πληρωμάτων την επόμενη δεκαετία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.