Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άτακτη φυγή των Ρώσων από το σημαντικό Φιδονήσι

Γιατί έχει στρατηγική σημασία το νησί αυτό;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φιδονήσι: Η Ρωσία εγκαταλείπει το στρατηγικό αυτό σημείο.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το Φιδονήσι, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν οριστεί στο Φιδονήσι και απέσυραν τη φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε την δική της «πλευρά» για την αποχώρηση, αφού ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν άρον άρον από το Φιδονήσι μετά από ένα έντονο μπαράζ πυροβολικού, που προκάλεσε αρκετές εκρήξεις, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται μεγάλες εστίες φωτιάς και καπνού.

Ο διοικητής της περιφέρειας Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, σχολίασε ότι η ρωσική απόσυρση από το στρατηγικής σημασίας νησί της Μαύρης Θάλασσας υποδηλώνει ότι η ρωσική δήλωση ότι ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης είναι ένα κυνικό τέχνασμα για να συγκαλύψει μια ήττα. «Ανυπομονούμε για ένα βήμα καλής θέλησης στη Χερσώνα στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε. 

Η σημασία του

Ιστορικά ήταν ρουμανικό έδαφος μέχρι που παραχωρήθηκε το 1948 στη Σοβιετική Ένωση, η οποία το χρησιμοποιούσε ως βάση ραντάρ. Eίναι ένας μικρός βράχος με μεγάλη σημασία, υπογραμμίζει το gzeromedia, εξηγώντας: ότι η κατάκτηση του θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί ολόκληρη τη νοτιοδυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας. Η θέση του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.

Εφόσον το νησί παρέμενε υπό ρωσικό έλεγχο, αυτή θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αναφέρει το gzeromedia, η Μόσχα ήθελε να χρησιμοποιήσει το Φιδονήσι για να στηρίξει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας που εμποδίζει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών και μαγειρικών ελαίων να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η διακοπή των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων, λόγω του πολέμου, θα μπορούσαν να  σπρώξουν σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ