Κοσμος

Η Google τιμά την Άννα Φρανκ με doodle - Ποια ήταν (εικόνες, βίντεο)

Το διάσημο ημερολόγιο που άφησε πίσω της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το google doodle για την Άννα Φρανκ
Το google doodle για την Άννα Φρανκ © Google

Η Άννα Φρανκ είναι το πρόσωπο που τιμά με doodle η Google σήμερα Σάββατο (25/6). Η ιστορία πίσω από το διάσημο ημερολόγιο.

Στην Άννα Φρανκ είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle. H Google τιμά με αυτόν τον τρόπο τη Γερμανίδα, εβραϊκής καταγωγής, που έγραψε το πιο διάσημο ημερολόγιο, την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

H ολλανδική πρωτεύουσα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ καταγράφει την καθημερινότητά της.

Το slideshow doodle της Google για την Άννα Φρανκ περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που έγραψε η έφηβη, ενώ κρυβόταν από τους Γερμανούς Nαζί. Το συγκεκριμένο βιβλίο παραμένει «μια από τις πιο πολυδιαβασμένες καταγραφές του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνει η Google.

Anne Frank: Google honours Nazi holocaust victim with animated doodle

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι μια από τις πιο πολυδιαβασμένες καταγραφές του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του διάσημου ημερολογίου της. 

Ποια ήταν η Άννα Φρανκ - Γιατί την τιμά με doodle η Google

Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννα.

Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν από τον θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν - Μπέλζεν.

Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννα, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω.

Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα Φρανκ αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: Έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.

Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι). Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σε αυτό, την 1η Αυγούστου 1944.

 

 

Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έρευνα, διάρκειας 6 ετών, ερευνητές εντόπισαν ύποπτο-έκπληξη πίσω από την προδοσία της Άννας Φρανκ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.