Κοσμος

Το παρασκήνιο του ταξιδιού των τριών Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο (εικόνες)

Η σημασία της επίσκεψης των Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στην ουκρανική πρωτεύουσα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έφθασαν στο Κίεβο οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι. Τα μηνύματα και οι επιδιώξεις των τριών ηγετών και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο έφτασε λίγο πριν τις 10 το πρωί το τρένο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Στόχος της κοινής αυτής επίσκεψης να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ζωντανά την άφιξη του τρένου, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες, στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Σολτς, ο οποίος φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι τύπου πόλο, ο Μακρόν με κοστούμι, λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα και ο Ντράγκι με ένα ανοιξιάτικο μπλε πουλόβερ, αφίχθησαν στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου τους συνόδευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία Ετιέν ντε Πονσέν.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο.

Κίεβο: Οι επιδιώξεις των τριών ηγετών, η κριτική της Ουκρανίας και οι ισορροπίες 

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.

«Ο ωφέλιμος χρόνος γι' αυτή την επίσκεψη θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου αναμένεται μια ισχυρή συμβολική κίνηση από τους Ουκρανούς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και στην προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κράτη που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και είναι καθηλωμένα στα ενταξιακά κεφάλαια, καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να κατακερματίσουμε την ΕΕ», είπε η ίδια πηγή.

Θέλουμε μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, η οποία θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας που η Ρωσία κατέλαβε το 2014, δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι εκείνος που θα καθορίσει ποια θα μπορούσε να είναι μια στρατιωτική νίκη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Εμανουέλ Μακρόν © EPA/LUDOVIC MARIN

Όλαφ Σολτς © EPA/LUDOVIC MARIN

Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας. Επιπλέον το Κίεβο τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Μάριο Ντράγκι © EPA/LUDOVIC MARIN

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία και ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, ο Αντρί Μέλνικ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι εκτιμά πως ο Σολτς θα παραδώσει βαριά όπλα, τα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα στείλει στη χώρα αλλά δεν έχει ακόμη στείλει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις