Κοσμος

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Σκληρή μάχη Μακρόν - Μελανσόν στον πρώτο γύρο

Mεγάλη η αποχή - Στο κόμμα του Μακρόν η πλειοψηφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία-βουλευτικές εκλογές-debate
Γαλλικές εκλογές © ΕPA Pool

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Exit poll: Προηγείται με μικρή διαφορά η Συμμαχία της Αριστεράς σε κάποιες δημοσκοπήσεις ενώ σε άλλες υπάρχει ισοπαλία.

Προβάδισμα του κόμματος της Αριστεράς NUPES (Nouvelle Union Populaire écologique et sociale), του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, με 25,7% δίνει το πρώτο exit poll του Ινστιτούτου Ifop στη Γαλλία. Δεύτερο το Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, σε απόσταση αναπνοής με 25%, ενώ τρίτο βρίσκεται το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, που στήριζε την υποψηφιότητα του Ζορντάν Μπαρντελά.

Την ίδια ώρα, η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει η Le Monde.

Όπως εκτιμούν το δημοσκοπικό ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος με ποσοστό 18,9%, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί τέταρτοι με 13,7% και πέμπτη η Reconquête ! Με 3,9 %.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται πρώτη σύμφωνα με τις έρευνες, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των 577 εδρών δίνουν πλεονέκτημα στην απερχόμενη πλειοψηφία Ensemble του Μακρόν, με εύρος 275 έως 310 θέσεων, μπροστά από την αριστερά (LFI, PCF, PS και EELV) που βρίσκεται ενωμένη ως Nupes (180 έως 210), σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop-Fiducial. Οι Les Republicains που συμμάχησαν με το UDI θα αποκτούσαν 40 έως 60 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός 5 έως 25 έδρες.

Ρεκόρ αποχής

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%. Αντίστοιχα, η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ποσοστό μόλις 47,2% -ήτοι, το χαμηλότερο από το 1958.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Τι αναμένεται στον α' γύρο 

Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.