Κοσμος

Δρ. Οζ: Tουρκικής καταγωγής φίλος του Ερντογάν και εκλεκτός του Τραμπ

Τον αμφισβητεί μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναγερμός στην Ομογένεια: Ο Τραμπ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Δρ Όζ, Τούρκου υπηκόου και φίλου του Ερντογάν
O Mεχμέτ Οζ © ΕPA Pool

O τουρκοαμερικανός Μεχμέτ Οζ θα είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους στην Πενσυλβάνια.

Στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ αποδείχθηκε αρκετή για να ωθήσει τον διάσημο χειρουργό και τηλεοπτικό παρουσιαστή Μεχμέτ Οζ, γνωστότερο ως Δρ. Οζ, σε μια οριακή νίκη του επί του πρώην στελέχους του hedge fund Ντέιβ ΜακΚόρμικ. 

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε εξ'αρχής ότι δίνει την πλήρη και ολοκληρωτική υποστήριξή του στον Οζ για τη στάση του σχετικά με τις αμβλώσεις, το έγκλημα, την ασφάλεια των συνόρων, τον στρατό, την εκπαίδευση, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την «εκλογική απάτη» -αναφέρεται στις εκλογές του 2020, τις οποίες συνεχίζει να αμφισβητεί.

Γεννημένος στο Οχάιο από Τούρκους μετανάστες, ο Δρ Οζ υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και έχει δηλώσει ότι διατήρησε διπλή υπηκοότητα τα τελευταία χρόνια για να μπορεί να επισκέπτεται ευκολότερα τη μητέρα του, η οποία πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και ζει στην Τουρκία. Αλλά οι δεσμοί του δόκτορος Οζ με την Τουρκία έχουν παραμείνει ως θέμα, καθώς δεν υπάρχει γνωστό προηγούμενο εν ενεργεία γερουσιαστή να έχει διπλή υπηκοότητα με ένα έθνος που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. O Οζ μάλιστα σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα φέρεται να ψήφισε κανονικά στις τουρκικές εκλογές του 2018. 

Πριν λίγο καιρό εξάλλου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι ο Οζ είχε «χρόνο και ενέργεια για να ψηφίσει σε τουρκικές εκλογές, αλλά όχι σε αμερικανικές εκλογές», μιλώντας υπέρ του αντιπάλου του Οζ στις προκριματικές εκλογές  Ντέιβιντ Μακόρμικ. «Αν το συνυπολογίσετε αυτό νομίζω ότι η καμπάνια του οφείλει στον λαό της Πενσυλβάνια... μια εξήγηση γι' αυτό», δήλωσε ο Πομπέο.

Στην ιατρική κοινότητα, η προώθηση των εναλλακτικών φαρμάκων και θεραπείων από τον Oz τον έχει καταστήσει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ορισμένοι γιατροί έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν δημόσια από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου δίδασκε, να διακόψει τους δεσμούς του με τον νυν υποψήφιο για τη Γερουσία, ανέφερε το Vox. Το πανεπιστήμιο αφαίρεσε το προφίλ του Oz από την ιστοσελίδα του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Beast και άλλοι, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. 

Ο Οζ απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιατο 1986. Έχει επίσης προπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.