- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει κατά αποκλειστικότητα το Reuters, έδωσαν το «πράσινο φως» για μεταφορά πετρελαίου στην Ευρώπη από την Βενεζουέλα του Μαδούρο.
Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα θα αρχίσει να φθάνει στην Ευρώπη από τον επόμενο μήνα μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές, σε μία σαφώς αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον από τη μέχρι τώρα σκληρή γραμμή των κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ φαίνεται να υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση, καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αποσυμφορήσει τις τιμές βενζίνης, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο. Επιπλέον, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η πρόσθετη ποσότητα που αναμένεται να διοχετεύσει ο ΟΠΕΚ+ στη διεθνή αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν είναι αρκετή για να ανακόψει το ράλι των τιμών, την ώρα που τα περιθώρια των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα στρατηγικά τους αποθέματα στενεύουν ολοένα και περισσότερο.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η ιταλική πετρελαϊκή Eni και η ισπανική Repsol αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη πολύ σύντομα, ίσως και από τον επόμενο μήνα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις από το ρωσικό πετρέλαιο. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσουν να ισχύουν και πάλι οι ανταλλαγές πετρελαίου έναντι χρέους που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα.
Η ποσότητα που θα επιτραπεί στις Eni και Repsol δεν θα είναι μεγάλη, όπως είπε μία από τις πηγές και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Όμως, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον να επαναληφθεί η ροή πετρελαίου Βενεζουέλας στην Ευρώπη που είχε «παγώσει» για καιρό, αποτελεί μία συμβολική κίνηση στήριξης προς τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Νίκολας Μαδούρο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πράσινο φως στις δύο εταιρείες να αρχίσουν τις μεταφορές μέσω επιστολής, σύμφωνα με τις πηγές. Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ευελπιστεί ότι το αργό της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία αλλά και να απομακρύνει μέρος της ποσότητας που μεταφερόταν στην Κίνα.
Οι δύο εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τη νέα ποσότητα αργού με αντάλλαγμα απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα. Μοναδική προϋπόθεση θα είναι, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το πετρέλαιο θα πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη και δεν θα μπορεί να πωληθεί πουθενά αλλού.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Κίνα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη της Βενεζουέλα, με το 70% των μηνιαίων εισαγωγών της να πηγαινει στα διυλιστήριά της.
Ακόμη η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει αντίστοιχη άδεια στην αμερικανική Chevron, στην ινδική Oil & Natural Gas Corp και στη γαλλική Maurel & Prom, οι οποίες ζητούν επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να τους επιτρέψει να παίρνουν πετρέλαιο με αντάλλαγμα συσσωρευμένο χρέος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από τη Βενεζουέλα.
Κινήσεις εξομάλυνσης ανάμεσα σε Καράκας και Ουάσινγκτον
Πολλά έχουν ήδη αλλάξει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στο Καράκας και πρόσφεραν στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Ο Γκουαϊδό έχει σήμερα μπει στο περθώριο και ο Μαδούρο κρατάει γερά τα ηνία της εξουσίας. Αλλά δεν άλλαξε το σημαντικότερο: Οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να υποφέρουν και οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το deal για άρση των κυρώσεων όχι μόνο θα έρθει, αλλά θα οδηγήσει και σε μία πλημμύρα ξένων επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έστειλε αξιωματούχος στο Καράκας τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο αποφυλάκισε κατόπιν δύο από τους κάπου δέκα Αμερικανούς που είναι φυλακισμένοι για διάφορους λόγους στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή εκλογών. Η ημερομηνία που θα γίνουν δεν έχει οριστεί ακόμη.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που παραμένει στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν όσον αφορά τη Βενεζουέλα πάντως ήδη επικρίνονται από Ρεπουμπλικάνους –και ορισμένους Δημοκρατικούς– πολιτικούς με πρώτον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ