Κοσμος

O πρώην διευθυντής του Λούβρου κατηγορείται για υπόθεση εμπορίας έργων τέχνης

Ήταν επικεφαλής από το 2013 ως το 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Λούβρου: Κατηγορούν τον πρώην διευθυντή του για υπόθεση εμπορίας έργων τέχνης
Λούβρο © ΕPA Pool

Με την κατηγορία της απόκρυψης της προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιολογικών θησαυρών βαρύνεται ο πρώην διευθυντής του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Ο Jean-Luc Martinez κατηγορήθηκε μετά την ανάκριση που του έγινε μαζί με δύο Γάλλους ειδικούς στην αιγυπτιακή τέχνη, στους οποίους ωστόσο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, βάσει όσων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή κοντά στην έρευνα.

Η υπόθεση «κρατά» από τον Ιούλιο του 2018, δύο χρόνια αφότου το υποκατάστημα του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι αγόρασε μια σπάνια στήλη προς τιμήν του φαραώ Τουταγχαμών και τέσσερα άλλα ιστορικά έργα έναντι 8 εκατ. ευρώ.

Ο ανωτέρω, ο οποίος διηύθυνε το Λούβρο του Παρισιού από το 2013 έως το 2021, κατηγορείται ότι δεν αξιολόγησε τα πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης των κομματιών, μια απάτη στην οποία πιστεύεται ότι εμπλέκονται αρκετοί άλλοι ειδικοί της τέχνης, βάσει δημοσιεύματος της ερευνητικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaine.

Ως εκ τούτου, ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για συνέργεια σε απάτη και «απόκρυψη προέλευσης έργων αποκτηθέντων με εγκληματικό τρόπο και ψευδή προσυπογραφή», σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

Επιπλέον, ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας που μεσολάβησε στην πώληση, συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Σημειώνεται ότι Γάλλοι ερευνητές υποπτεύονταν ότι εκατοντάδες αντικείμενα λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα οποία και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε γκαλερί και μουσεία που δεν έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Η Canard Enchaine επισημαίνει ακόμη ότι ορισμένοι από τους ίδιους τους Γάλλους ειδικούς, που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών, επιβεβαίωσαν επίσης ένα άλλο βραβευμένο αιγυπτιακό έργο, το επιχρυσωμένο φέρετρο του Nedjemankh, το οποίο αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης το προ πενταετίας.

Έπειται από έρευνα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, το MET είπε ότι ήταν θύμα ψευδών δηλώσεων και πλαστών εγγράφων και συμφώνησε να επιστραφεί το φέρετρο στην Αίγυπτο.

Πηγή: AFP, ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.