Κοσμος

ΗΠΑ: Ποια είναι η πανίσχυρη NRA; Η εθνική ένωση όπλων που κινεί τα νήματα της οπλοκατοχής

Αποτελεί ένα τα πλέον ισχυρά «λόμπι» της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τσάρλτον Ήστον επιφάνες μέλος της ΝΡΑ
Ο Τσάρλτον Ήστον ήταν επιφάνες μέλος της NRA © Getty Images/Ideal Image

NRA: Η πανίσχυρη ένωση όπλων στις ΗΠΑ που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Tην ώρα που οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από ένα ακόμα μακελειό που έγινε σε σχολείο του Τέξας, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί ανοιχτά το περίφημο «λόμπι των όπλων», η περίφημη NRA αποποιήθηκε ήδη κάθε ευθύνη περί ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ πράξη «μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».

Οι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ παρήγαγαν τα τελευταία είκοσι χρόνια περισσότερα από 139 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα τα οποία προορίζονταν για το εμπόριο, εκ των οποίων 11,3 εκατομμύρια μόνο το 2020, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες μετά το περιστατικό του Τέξας.

Την ίδια περίοδο έγιναν εισαγωγές 71 εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων, έναντι μόνο 7,5 εκατομμυρίων που εξήχθησαν, ένδειξη της φρενήρους αύξησης των πυροβόλων όπλων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, η οποία έχει τροφοδοτήσει την έξαρση της βίας, των φόνων και των αυτοκτονιών.

Ποια είναι όμως αυτή η πανίσχυρη πολιτική οργάνωση;

Η NRA έχει ένα ετήσιο μπάτζετ περίπου 250 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ 2000 και 2010 έδωσε σε πολιτικές καμπάνιες 15 φορές περισσότερα χρήματα από ότι οι οργανώσεις για την ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων. κατά τους μήνες και τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, χρηματοδοτεί διαφημίσεις που προειδοποιούν τους ψηφοφόρους ότι ο τάδε η ό δείνα υποψήφιος θα έρθει να πάρει το όπλο τους αν εκλεγεί.

H NRA ιδρύθηκε το 1871 από δύο βετεράνους του στρατού της Ένωσης στον αμερικανικό εμφύλιο και έναν δημοσιογράφο των New York Times, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι o πόλεμος θα είχε τελειώσει νωρίτερα αν ο μέσος Βόρειος ήξερε να χειρίζεται τα όπλα τόσο καλά όσο ένας Νότιος. Το 1975, αντανακλώντας την έκρηξη των λόμπι της Ουάσινγκτον, η NRA ίδρυσε τo Ινστιτούτο Νομοθετικής Δράσης με επικεφαλής τον Χάρλον Κάρτερ. Aυτός ο άνδρας που στα 17 του είχε σκοτώσει έναν 15χρονο Μεξικανό (υποτίθεται επιτέθηκε στη μητέρα του), άλλαξε για πάντα τη γραμμή της NRA. Λάτρης ο ίδιος των όπλων και κάτοχος 44 ρεκόρ σκοποβολής, το 1977 αποφάσισε να κερδίσει τη μάχη του ελέγχου πυροβόλων: «Δεν υπάρχει συμβιβασμός. Καμία νομοθεσία περί πυροβόλων όπλων». Στο ετήσιο συνέδριο της NRA στο Σινσινάτι ήταν έτοιμος. Προκάλεσε πραξικόπημα, τη λεγόμενη επανάσταση του Σινσινάτι, όταν η παλιά φρουρά εκδιώχθηκε και στη θέση της ήρθαν νεότεροι, σκληροπυρηνικοί με έναν και μόνο στόχο: «Η οπλοκατοχή είναι δικαίωμα που δεν πρέπει να καταπατηθεί ποτέ».

Μέσα στη γενικότερη πολιτικοποίησή της, η οργάνωση το 1980 αποφάσισε για πρώτη φορά να υποστηρίξει υποψήφιο πρόεδρο της χώρας. Η ειρωνεία είναι ότι ο εκλεκτός της, Ρόναλντ Ρέιγκαν, έναν χρόνο αργότερα έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας από κάποιον που ήθελε να τραβήξει την προσοχή της Τζόντι Φόστερ και είχε αγοράσει το όπλο του σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Ο νέος και πολλά υποσχόμενος Μπιλ Κλίντον έφερε το 1994 την απαγόρευση της κατοχής Αυτομάτων Όπλων μετά από την ανησυχία που εξέφρασαν οι αστυνομικοί που, οπλισμένοι με πιστόλια μιας παλαιότερης εποχής, έχαναν τη μάχη εναντίον των πάνοπλων συμμοριών ναρκωτικών με αυτόματα όπλα που προμηθεύονταν ελεύθερα χάρη στην NRA. Η NRA πολέμησε σκληρά τον νόμο και πέτυχε σημαντική νίκη: α. θα είχε ισχύ για μόνο δέκα χρόνια και β. θα ίσχυε για τα αυτόματα κατασκευής μετά το 1994, κάτι που σήμαινε πρακτικά ότι εκατομμύρια όπλα θα παρέμεναν νόμιμα.

Από το 1991, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της NRA είναι ο Γουέιν ΛαΠιέρ, που μπορεί να μην ξέρει να πυροβολεί, ξέρει όμως από lobbying και αποτελεί τον φόβο και τρόμο των πολιτικών, δη των Ρεπουμπλικάνων. Ο ΛαΠιέρ μίλησε στην ψυχή τους, ειδικά των σκληροπυρηνικών αντιφεντεραλιστών, όταν συνέδεσε την οπλοκατοχή με την ελευθερία και την ατομικότητα των Αμερικανών. Μόνο επτά μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας, ο ΛαΠιέρ επιτέθηκε σε όσους πίεζαν για περισσότερη ασφάλεια και ελέγχους, λέγοντας ότι οι πολιτικοί είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από οποιαδήποτε ξένη δύναμη.

H δύναμη της ΝRA είναι τέτοια που δεν πτοήθηκε ούτε από περιστατικά όπως αυτό στο Κόλουμπαϊν το 1999, όταν δύο 17χρονοι σκότωσαν 15 συμμαθητές τους με όπλα που είχαν προμηθευτεί από έκθεση όπλων. Όταν στον απόηχο της σφαγής η οργάνωση η American Gun Safety ζήτησε τη συνεργασία του Ρεπουμπλικανού πολιτικού και ήρωα πολέμου Τζον ΜακΚέιν, η NRA τον απείλησε ότι δεν θα τον ξαναστηρίξει ποτέ. Ο ΜακΚέιν μέχρι τότε είχε το λεγόμενο A rating. Eίναι ο καλός βαθμός που απονέμει η NRA σε πολιτικούς με βάση την προσήλωση τους στη δεύτερη τροποποίηση του Αμερικανού Συντάγματος, δηλαδή το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία

Το «λόμπι των όπλων» ασκεί συνεχώς δημόσια κριτική σε όλους τους φορείς και στις σχετικές νομοθεσίες που ζητούν έλεγχο στα όπλα, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικά, όταν στις ΗΠΑ πήγε να περάσει νόμος που θα επέτρεπε στην αστυνομία να καταστρέφει τα όπλα που κατάσχει, η NRA έφερε σθεναρή αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα ήταν σε «καλή κατάσταση», με αποτέλεσμα να είναι σπατάλη η καταστροφή τους.

Επίσης, ασκεί έμμεση επιρροή μέσω των πολιτικά δεσμευμένων μελών της, πολλοί από τους οποίους θα ψηφίσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με βάση αυτό το μοναδικό ζήτημα. Έτσι, βαθμολογεί δημόσια τα μέλη του Κογκρέσου από το Α έως το ΣΤ σχετικά με την αντιληπτή φιλικότητα τους προς τα δικαιώματα των όπλων. Αυτές οι βαθμολογίες μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και μπορεί να κοστίσουν στους υποψηφίους που υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων μια θέση στη πολιτική σκηνή.

Μάλιστα, εδώ και δύο χρόνια κατηγορείται ότι δεν αφήνει να περάσει νόμος από το Κογκρέσο, που βάζει ένα τυπικό πλαφόν στον έλεγχο των όπλων. Συγκεκριμένα, έχει ψηφιστεί νόμος που αναγκάζει τους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν όπλο για πρώτη φορά, να καταθέτουν αρκετά έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι δεν είναι επικίνδυνοι και πως θέλουν το όπλο για προστασία. Στο Κογκρέσο όμως, η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους και όχι στους Δημοκρατικούς, με 60 άτομα να εμποδίζουν την επικύρωση του νόμου, η οποία θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές, γιατί σύμφωνα με αναλύσεις, υπολογίζεται ότι εάν εφαρμοστεί, μπορεί η οπλοκατοχή να μειωθεί σε ποσοστό ακόμα και 20%.

Η αρχή του τέλους;

Aπό το 2019 όμως, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει βάλει στο στόχαστρο την NRA.  Η αγωγή της Γενικής Εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς που κατατέθηκε σε κρατικό δικαστήριο στο Μανχάταν μετά από έρευνα 18 μηνών, έχει τεράστια σημασία σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, αφού αναφέρεται προσωπικά στον Γουέιν Λα Πιερ τον επί χρόνια επικεφαλής της NRA. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Λα Πιερ εκμεταλλευόταν τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης για προσωπικά του οφέλη.

«Η επιρροή της NRA ήταν τόσο ισχυρή που ο οργανισμός ήταν ανεξέλεγκτος για δεκαετίες, ενώ ανώτατα στελέχη διοχέτευαν εκατομμύρια στις δικές τους τσέπες», δήλωσε η Τζέιμς. «Η NRA είναι γεμάτη απάτες και κακοδιαχείριση, γι 'αυτό, σήμερα, επιδιώκουμε να την διαλύσουμε  διότι καμία οργάνωση δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η aγωγή αναφέρει ότι ο Λα Πιερ, ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια της NRA για ιδιωτικές πτήσεις με τζετ για τον εαυτό του και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500.000 δολαρίων σε οκτώ ταξίδια στις Μπαχάμες σε διάστημα τριών ετών. Ως απάντηση η NRA υπέβαλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση με έχει στόχο να αποφύγει τις νομικές ενέργειες της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης. Το κόλπο της NRA φάνηκε να λειτούργησε, κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.