Κοσμος

Συνάντηση της άτυπης συμμαχίας Quad παρουσία του Τζο Μπάιντεν

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», εκτίμησε ο αμερικανός πρόεδρος

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ουκρανία αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα στο επίκεντρο των συζητήσεων της άτυπης συμμαχίας Quad υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

«Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα πιέσει για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.

«Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού χθες είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. Ωστόσο σήμερα ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική αμφισημία των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν.

Όλες οι χώρες περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση στην Ουκρανία και τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας

Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε «αλλαγή του στάτους κβο με τη βία», κυρίως στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά τη σύνοδο στο Τόκιο των ηγετών της ομάδας Quad.

Τα μέλη της Quad, που ανησυχούν κυρίως για την αυξανόμενη επιρροή και τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην περιοχή, ανακοίνωσαν ένα πακέτο ύψους τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων (περίπου 47 δισεκ. ευρώ) για τα επόμενα πέντε χρόνια αφιερωμένο σε έργα υποδομών και επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής στο νησί της Κίνας.

Ωστόσο σήμερα διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσινγκτον έναντι της Ταϊβάν, το οποίο συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει.

Τα τέσσερα μέλη της Quad επεσήμαναν ότι ανησυχούν για τα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου και τις κινεζικές απόπειρες «ροκανίσματος» γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σήμερα οι τέσσερις ηγέτες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων περιοχών, «στην επικίνδυνη χρήση πλοίων του λιμενικού και του ναυτικού και στις προσπάθειες να διαταραχθούν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εξωχώριων πόρων άλλων χωρών», ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται το Πεκίνο.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή τους απέφυγαν να καταδικάσουν ξεκάθαρα την Κίνα ή τη Ρωσία.

Η Ινδία είναι η μόνη χώρα της Quad που έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημοσίως τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της.

Μετά τις συνομιλίες τους στο Τόκιο οι ηγέτες της Quad συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία ναυτικής εποπτείας, η οποία θα έχει στόχο να ενισχύσει την παρακολούθηση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Συμμαχία με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία κατά της Κίνας 

Αναζωογονώντας τον, ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τη «στροφή προς την Ασία» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά τη θεαματική ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία – και τη σύμβαση για τα υποβρύχια που προκάλεσε οργή στη Γαλλία – η Ουάσινγκτον θέλει να παρουσιάσει την Quad ως πιο συναινετική πρωτοβουλία.

Πρόκειται για «άτυπη» ομάδα προορισμένη να «αναπτυχθούν καλύτεροι δίαυλοι επικοινωνίας», λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. Δεν έχει «στρατιωτική» διάσταση, πρόσθεσαν, διαβεβαιώνοντας πως η Τετραμερής έχει «συμπληρωματικό» ρόλο σε άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες και οργανισμούς, όπως για παράδειγμα ο ASEAN (ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

Ορισμένα μέλη του συγκεκριμένου οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, φοβούνται πως η αμερικανική διπλωματική επίθεση στην περιφέρεια θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα.

Οι τέσσερις εταίροι θέλουν μια πρωτοβουλία για την προστασία του εφοδιασμού με ημιαγωγούς, απόλυτα απαραίτητους για κάθε είδους σύγχρονο μηχάνημα, από τα πλυντήρια ως τα αεροσκάφη και τα κινητά τηλέφωνα· η παραγωγή τους αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Επρόκειτο επίσης να συζητήσουν για πολλά και διάφορα άλλα θέματα: τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), την κυβερνοασφάλεια, τις ανταλλαγές φοιτητών, το διάστημα, την αλιεία, τα εμβόλια για την COVID-19. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ