Κοσμος

Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ θα συνομιλήσουν για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αίθουσα με μέλη του κόμματός του
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνομιλήσουν για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Τι υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο, Σάββατο (21/5) με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε: «Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εναντίωσή του για ακόμη μία φορά στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης«τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, και το YPG. Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού), είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί αυτή τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA / JOHANNA GERON / POOL

 

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε την Πέμπτη (19/5) ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε. Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι. «Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.