Κοσμος

Η Σρι Λάνκα χρεωκόπησε - Το πρώτο «θύμα» της ενεργειακής κρίσης

H γνωστή παλιά ως «Κευλάνη»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σρι Λάνκα έχασε την καταληκτική προθεσμία για την αποπληρωμή ξένου χρέους, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς στην ενεργειακή κρίση.

Η Σρι Λάνκα κήρυξε πτώχευση για πρώτη φορά στην ιστορία της καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση που έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα και πολιτική κρίση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής διεμήνυσαν στους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τις πληρωμές μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας η οποία βρίσκεται πλέον σε προληπτική χρεοκοπία, όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας σε ενημερωτική συνάντηση την Πέμπτη. 

Οι πληρωμές στα κουπόνια, που αρχικά έπρεπε να γίνουν στις 18 Απριλίου, αξίας $78 εκατ. συνολικά σε χρεόγραφα ωρίμανσης το 2023 και το 2028, είχαν μια περίοδο χάριτος 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη. 

H S&P υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την αξιολόγηση του ξένου συναλλάγματος της Σρι Λάνκα σε «selective default» λόγω αθέτησης πληρωμής τόκων, ενώ σήμερα η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε «restricted default» από «C» που ήταν προηγουμένως.

Πανδημία και κακοδιαχείριση

Η οικονομία της Σρι Λάνκα έχει πληγεί από την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και τις πολιτικές επιλογές παλαιοτέρων ετών. Η χρόνια έλλειψη ξένου συναλλάγματος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων, άλλων βασικών ειδών, ενώ ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της δυναστείας των αδελφών Rajapaska, η οποία βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες,

Την Τρίτη, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ότι αυτή ήταν η «τελευταία μέρα βενζίνης» για τη Σρι Λάνκα, που βιώνει την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών. Είπε ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα άμεσο πακέτο διάσωσης τουλάχιστον 75 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο για να καλύψει τις βασικές εισαγωγές των επόμενων ημερών.

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει καθημερινά με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και 13 ωρών την ημέρα. Η οργή των πολιτών έχει οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσεις, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ήδη από τον προηγούμενο μήνα ότι θα σταματήσει τις πληρωμές στο ξένο χρέος των $12,6 δισ. για να εξοικονομήσει ρευστότητα για τα αναγκαία αγαθά.

Αυτή είναι η πρώτη χρεοκοπία της χώρας από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1948. Τα ομόλογα της είναι μεταξύ αυτών με τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως φέτος και διαπραγματεύονται με μεγάλες απώλειες, με τους κατόχους να ετοιμάζονται για ζημιές που θα προσεγγίζουν τα 60 cents στο δολάριο. 

Η Σρι Λάνκα είναι σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο διάσωσης και χρειάζεται να διαπραγματευτεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της με τους πιστωτές της. Η χώρα έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται μεταξύ $3 δισ. και $4 δισ. αυτό το έτος για να βγει από την κρίση. 

Η Σρι Λάνκα ζήτησε ελάφρυνση του χρέους της από την Ινδία και την Κίνα, όμως οι δύο αυτές χώρες προτίμησαν να της χορηγήσουν περισσότερα δάνεια ώστε να αγοράσει βασικά προϊόντα.

Διαμαρτυρίες και παραιτήσεις

Όπως αναφέρθηκε η κρίση οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του, με αποκορύφωμα την παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του Mahinda από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα μετά από μάχες μεταξύ κυβερνητικών υποστηρικτών και διαδηλωτών που σκότωσαν 9 άτομα και τραυμάτισαν 300.

Ο πρόεδρος τον αντικατέστησε με τον Ranil Wickremesinghe, έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Αλλά οι διαδηλωτές είπαν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους όσο ο Gotabaya Rajapaksa παραμένει πρόεδρος. Χαρακτήρισαν επίσης τον Wickremesinghe ως κουμπάρο και επέκριναν τον διορισμό τεσσάρων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, όλοι μέλη του πολιτικού κόμματος που διοικείται από τους αδελφούς Rajapaksa.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ