Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν για Μητσοτάκη: Χάσατε τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τι είπε για το τουρκικό μπλόκο στο ΝΑΤΟ


Τη δυσαρέσκεια του για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Άγκυρα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Η συνάντηση του Τσαβούσογλου και του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Η απειλή της Άγκυρας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
«Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν επιείκεια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου. «Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (ΝΑΤΟ) και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να απαντηθούν», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.
«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και πλήθος αστυνομικών
Η αστυνομία την συνέλαβε και την άφησε ελεύθερη
«Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος, πρέπει να ακολουθήσουν τον ομοσπονδιακό νόμο», δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ
Η συνάντηση τους θα δείξει πολλά
Καταθέτει για τρίτη μέρα σε δίκη
«Η ηγεσία σας υπέγραψε την απόφαση να εκτελέσετε τους ομήρους»
Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε αιφνίδια σε ηλικία 47 ετών τον Φεβρουάριο του 2024 σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική
Aντίθετα από το Columbia το πανεπιστήμιο δεν συμμορφώνεται με τις αξιώσεις του
Δραματικές αλλαγές όσων αφορά στη συρρίκνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Όλες οι περιπτώσεις είναι ευτυχώς καλοήθεις
Ένας ακόμα «χαροπαλεύει»
Καταδικάζουν τη θητεία της Φραντσέσκα Αλμπανέζε - Κατηγορίες για μεροληψία
Ο Michael Halbye μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του από εσωτερική αιμορραγία
Θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι
Συνδέονται με γνωστές οικογένειες της Καμόρα - Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες
Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Οι ουκρανικές υπηρεσίες τους είχαν υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ρούβλια
Για τη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ναγίμπ Μπουκέλε
Ο πρώην πρόεδρος καταγγέλλει την κίνηση ως «προσπάθεια φίμωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας»
Επιστροφή ομήρων σε στάδια - Πότε θα απαντήσει η Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.