Κοσμος

Πάνω από 2.000 οι νεκροί Έμπολα

Ο απολογισμός του ΠΟΥ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ, οι νεκροί μέχρι σήμερα στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ανέρχονται στους 2.097, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 4.000. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα εν μέσω της συνάντησης 200 ειδικών, η οποία διεξήχθη χθες. Πρώτη σε νεκρούς είναι η Λιβερία με 1.089, ενώ η Γουινέα μετράει 517 και η Σιέρα Λεόνε 491.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΠΟΥ, θα ξεκινήσουν νέες δοκιμές πειραματικών φαρμάκων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και την Αφρική. Για την ακρίβεια, ένα εμβόλιο θα αρχίσει να δοκιμάζεται πειραματικά, τέλη Σεπτεμβρίου, στο Μαλί, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα εκτιμηθεί τον Νοέμβριο.

Ακόμη οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νιγηρία, ενώ υπάρχει και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Σενεγάλη. Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες εντοπίζουν όλους όσοι ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς, έτσι ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις δύο χώρες αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, διαβεβαίωσε πως πρόκειται να υπάρξει σύντομα ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του Έμπολα, για να συντονίσει την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του. Για να συμβεί όμως αυτό, όπως ο ίδιος επεσήμανε, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να διαθέσει $600 εκατ. για να προσφερθεί αρωγή -εντός εννέα μηνών- στη δυτική Αφρική, όπου ο ιός «εξαπλώνεται ταχύτερα από όσο μπορούμε να αντιδράσουμε».

«Ο στόχος είναι να σταματήσουμε την μετάδοση του Έμπολα στις πληγείσες χώρες μέσα σε έξι ως εννέα μήνες και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του διεθνώς», επισήμανε ο Μπαν. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει η κατεπείγουσα και απαραίτητη κινητοποίηση, τόσο στις πληγείσες χώρες όσο και από μέρους της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε και κάλεσε τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες να μην ακυρώνουν τις πτήσεις και τους ελλιμενισμούς στις χώρες που πλήττονται, αφού έτσι δεν εμποδίζουν την εξάπλωση αλλά τις ιατρικές ομάδες να φτλασουν στους ανθρώπυς που έχουν την ανάγκη τους.

«Χρειαζόμαστε συνεισφορά σε προσωπικό, υλικό και χρηματοδοτήσεις από μέρους των κυβερνήσεων, χρηματοοικονομικών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων», δήλωσε ο Μπαν.