Ουκρανία - ΟΗΕ: Πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα
Η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έφυγαν από τη χώρα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών εντός της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι χθες, Τετάρτη.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου εθελοντές και κυβερνήσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταλύματα και να παράσχουν υποστήριξη.
Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Ουκρανία: Δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση 38 τραυματισμένων από το Αζοφστάλ
Την ίδια ώρα, το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Βερεσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του Αζοφστάλ, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.
Την Τρίτη η Βερεσούκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περισσότεροι από χίλιοι» Ουκρανοί στρατιώτες, «εκατοντάδες» εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται ακόμη στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα, μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ΟΗΕ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά» στη Μαριούπολη.
Μετά την αποχώρηση των αμάχων από το Αζοφστάλ, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τώρα να απομακρύνουν τους τραυματισμένους μαχητές, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς ιερείς και ελπίζουν ότι θα λάβουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και από την Τουρκία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πιστό φίλο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας χαρακτήρισε τον πάπα Φραγκίσκο
Η Αν Ινταλγκό θα προτείνει μέρος του Παρισιού που θα πάρει το όνομά του
«Τα λόγια και η στάση του λειτούργησαν ως πυξίδα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»
Το μήνυμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ - Λευκός Οίκος: «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη»
Πώς γεννήθηκε αυτό το έθιμο μετά την εκδημία ενός Πάπα
Ηγέτες κρατών και διεθνείς οργανισμοί αποχαιρετούν τον ποντίφικα
Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τα potty parties στο Ντουμπάι
Οι Βρετανοί «βγήκαν χαμένοι», ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επωφελείται από πρωτοποριακές έρευνες και θεραπείες
Πότε θα συγκληθεί το Κολέγιο των Καρδιναλίων - Οι οδηγίες για την ταφή του
Από την εκλογή του ως τις μεταρρυθμίσεις που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα
Σημαντικές οι συνέπειες σε όλο τον κόσμο - Ανάλυση του οίκου Scope Ratings
Τα brands δεν ήθελαν πλέον απλώς να αγαπιούνται — απαιτούσαν υποστήριξη. Δεν παρουσιάζονταν ως επιχειρήσεις, αλλά ως κινήματα.
Φέρεται να μοιράστηκε πληροφορίες για πλήγμα στην Υεμένη
Ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου επικρίνει τις συμφωνίες σε βάρος του Πεκίνου
Η ανάρτησή του στο Truth Social
Το χρονικό του συμβάντος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.